X

“Κόλαση φωτιάς” σε πολυκατοικία (εικόνες)

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι ένοικοι πανικόβλητοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν σκαρφαλώνοντας σε στέγες.

Ant1news

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη ένας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πολυώροφη πολυκατοικία του Παρισιού τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ανακοίνωσε το πυροσβεστικό σώμα της πρωτεύουσας της Γαλλίας.

Η φωτιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφριά 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις πυροσβέστες.

«Χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε πολλές διασώσεις, ειδικά κάποιων ανθρώπων που είχαν βρει καταφύγιο σε στέγες», εξήγησε νωρίτερα ο Κλεμάν Κονιόν, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περί τις 02:30 (03:30 ώρα Ελλάδας) οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν όλους τους κατοίκους από το ακίνητο, στην οδό Ερλανζέ (16ο διαμέρισμα), αλλά συνέχιζαν την προσπάθεια να κατασβέσουν τις φλόγες. Αρκετά άλλα ακίνητα στη συνοικία χρειάστηκε επίσης να εκκενωθούν.

Στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά αναπτύχθηκαν και επιχείρησαν περίπου 200 πυροσβέστες.

Έπειτα από πέντε ώρες προσπάθειας οι πυροσβέστες κατάφεραν εν τέλει την αυγή να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται έξι πυροσβέστες, ενώ περίπου 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το κτίριο αυτό με τη βοήθεια των πυροσβεστών, χρησιμοποιώντας τις ειδικές σκάλες της πυροσβεστικής.

Ωστόσο "ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη αναγνωριστικές επιχειρήσεις στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου, όπου η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη", διευκρίνισε μιλώντας στο AFP εκπρόσωπος των πυροσβεστών που βρισκόταν εκεί.

 

Η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι μία κάτοικος του κτιρίου συνελήφθη και τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση.

"Ένα άτομο συνελήφθη, πρόκειται για μία γυναίκα, και αυτή έχει τεθεί προσωρινά υπό κράτηση", δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για "κάτοικο" του κτιρίου.

O εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε πως η γυναίκα που έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την πυρκαγιά, έχει «ψυχιατρικό ιστορικό», ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού. «Πρόκειται για μια γυναίκα 40 ετών με ψυχιατρικό ιστορικό», δήλωσε ο Ρεμί Ετζ, εισαγγελέας του Παρισιού, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. «Η γυναίκα αυτή συνελήφθη στον δρόμο αμέσως μετά την πυρκαγιά. Βρίσκεται υπό κράτηση», διευκρίνισε προσθέτοντας πως η δικαστική αστυνομία του Παρισιού άρχισε έρευνα για «εμπρησμό που προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς».

Η γυναίκα συνελήφθη «σε κατάσταση αλκοολαιμίας ενώ επιχειρούσε να βάλει φωτιά σε ένα όχημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

«Οι πυροσβέστες είχαν μόλις φθάσει και ήταν τρελό, βρίσκονταν σε αδυναμία. Είχαν οχήματα, μεγάλες σκάλες, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε. Επειτα άρχισαν να βάζουν επεκτάσεις και επεκτάσεις, σωλήνες και σωλήνες, περιορισμένα μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος γειτονικού κτιρίου.

«Στην αρχή νομίζαμε ότι γινόταν καυγάς. Ακούγαμε εκείνη την γυναίκα να φωνάζει πολύ δυνατά. Ηταν 01.00. Φώναζε, φώναζε. Τότε βγήκαμε και το κτίριο ήταν ήδη στις φλόγες. Βλέπαμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε».

«Εβλεπα τους πυροσβέστες που ανέβαιναν, που κατέβαιναν και η κόλαση αυτής της φωτιάς δεν μειωνόταν. Ποτέ. Εσβηναν και αυτή ξανάναβε», δήλωσε μία κάτοικος της γειτονίας. «Σοκαρισμένη», θυμάται τους ανθρώπους που φώναζαν «σώστε με, βοηθήστε με».

 

Ένα νεαρό ζευγάρι στον τρίτο όροφο εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε «έναν καβγά» γύρω στις 23:00: «Στην αρχή ένας άνδρας φώναξε 'είναι μερικοί που ξυπνούν νωρίς το πρωί, είναι μερικοί που πιάνουν δουλειά νωρίς'. Έλεγε πως έπαιζαν μουσική, παρόλο που δεν την ακούγαμε», αφηγείται ο Κλεμάν.

«Λίγο μετά», συνεχίζει, «ακούσθηκε θόρυβος από πιάτα. Πήγα να δω και υπήρχε ένα πιάτο μαζί με σκεύη καταγής στη μέση της εσωτερικής αυλής. Στη συνέχεια, άκουσα μια κυρία να λέει κάτι σαν 'μην κουνιέσαι, είσαι νεκρός' ή 'αν κουνηθείς, είσαι νεκρός'. Φώναζε πολύ δυνατά, ήταν φωνή κάποιου που δεν έχει καλές προθέσεις».

Η σύντροφός του, η Ναταλί, προσθέτει πως μετά τον καβγά «φαίνεται, αλλά δεν το είδαμε, πως έβαλε φύλλα χαρτί κάτω από την πόρτα του (σ.σ.: του γείτονα) και τα άναψε».

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου τριάντα έχουν τραυματισθεί, ένας από τους οποίους σοβαρά, από την πυρκαγιά αυτή, την οποία οι πυροσβέστες χρειάσθηκαν έξι ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο.

 

«Το Παρίσι ξυπνά μέσα στον πόνο μετά την πυρκαγιά της οδού Ερλανζέρ την νύκτα. Οι σκέψεις για τα θύματα. Ευχαριστώ τους πυροσβέστες το θάρρος των οποίων επέτρεψε την διάσωση πολλών ανθρώπων», έγραψε πριν από λίγο στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

 

"Το Παρίσι θρηνεί σήμερα το πρωί", "ο απολογισμός είναι τραγικός", αντέδρασε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία σημείωσε ότι θα επισκεφθεί τον τόπο του τραγικού συμβάντος "νωρίς σήμερα το πρωί".