X

Βουλή των Κοινοτήτων: “όχι” σε άτακτο Brexiτ

Η κρίσιμη ψηφοροφορία στο Λονδινο και οι διαθέσιμες επιλογές της Τερέζα Μέι για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Ant1news

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας απ' την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία εξέφρασαν οι βουλευτές της χώρας, με οριακή πλειοψηφία.

Ειδικότερα 312 βουλευτές, έναντι 308, τάχθηκαν κατά του άτακτου Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

Αν και νομικά δεν αποτελεί δεσμευτικό ψήφισμα και δεν αποκλείει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, σημαίνει πως πια είναι πολύ πιθανό οι βουλευτές να ταχθούν στην αυριανή ψηφοφορία υπέρ της καθυστέρησης της αποχώρησης.

Η βρετανική κυβέρνηση θα προτείνει την Πέμπτη την παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 20 Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Η Τερέζα Μέι προειδοποίησε, πάντως, ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά καθυστέρηση του Brexit αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα τις ερχόμενες μέρες.

«Αν η Βουλή βρει τρόπο τις ερχόμενες μέρες να στηρίξει μια συμφωνία, αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιδιώξει μια σύντομη, περιορισμένη τεχνική επέκταση του Άρθρου 50...Μια τέτοια σύντομη τεχνική επέκταση είναι πιθανόν να μας προσφερθεί μόνο αν έχουμε μια συμφωνία», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο.

«Η Βουλή πρέπει να καταλάβει και να δεχτεί ότι αν δεν έχει πρόθεση να στηρίξει μια συμφωνία τις επόμενες μέρες - και δεν έχει σκοπό να στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου - τότε θα υπάρξει η ανάγκη για μια πολύ μεγαλύτερη επέκταση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

«Η Βουλή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» των αποφάσεών της, είπε χαρακτηριστικά η Μέι.