X

Ουτρέχτη: ανθρωποκυνηγητό για τον Τούρκο δράστη της επίθεσης στο τραμ

Περιφέρεται στους δρόμους της πόλης και πυροβολεί. Πανικός και τρόμος. Κλειδωμένοι στα σπίτια οι κάτοικοι. Αστυνομικοί τον αναζητούν παντού.

Ant1news

Ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης στην Ουτρέχτη αυξάνεται. Οι νεκροί ανέρχονται -μέχρι στιγμής- σε τρεις και οι τραυματίες σε 9 όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος της Ουτρέχτης.

Η ολλανδική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για έναν 37χρονο Τούρκο. Η αστυνομία δημοσίευσε τη φωτογραφία του και καλεί τους πολίτες εάν τον συναντήσουν να τον αποφύγουν και να ειδοποιήσουν τις Αρχές.

Σε ολόκληρη την πόλη επικρατεί πανικός, καθώς ο δράστης περιφέρεται και πυροβολεί, με τους κατοίκους να έχουν κλειδωθεί στα σπίτια τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί απο διάφορα σημεία της πόλης, γεγονός που επιτείνει τον φόβο των πολιτών.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε, η Αστυνομία κάνει προσπάθειες για να πιάσει "τον ύποπτο ή τους υποπτους".

Ισχυρές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό, ενώ από άερος στην επιχείρηση συμμετέχουν και αρκετά ελικόπτερα.

 

Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS. «Ο δράστης διαφεύγει ακόμη», αναφέρει στο Twitter καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της αστυνομίας.  

Tο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο συγγενείς, μεταδίδει πως ο δράστης πυροβόλησε εναντίον συγγενούς του στο τραμ κι όσων επιχείρησαν να τον βοηθήσουν, εξαιτίας "οικογενειακών λόγων".

Η ολλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στη επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους. Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

 

"Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία", διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε μετά την επίθεση.

"Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους (...) Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία", υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στη μισαλλοδοξία. Ποτέ", τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.