X

Η Μέι ζήτησε παράταση για το Brexit

Πότε λήγει η νέα διορία που θέλει το Λονδίνο απο την ΕΕ. Τι απαντούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Ant1news

Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τερέζα Μέι αποφάσισε να ζητήσει την παράταση της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Τελική ημερομηνία, ωστόσο, όρισε τις 30 Ιουνίου, καθώς όπως δήλωσε η ίδια, «δεν είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω καθυστέρηση».

Οπως τόνισε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, θεωρεί ως «αδιανότητο να μετέχουν οι πολίτες της χώρας στις Ευρωεκλογές».

Στην επιστολή που έστειλε στον Ντόναλντ Τουσκ επαναλαμβάνει ότι η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο Πρόθεσή της είναι να επαναφέρει τη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με την ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως σημειώνει.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η απάντηση των τεχνοκρατών της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτίθεται στην πρόταση για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Σε σημείωμα σχετικά με τη διαδικασία του Brexit, η οποία εξετάστηκε από την Επιτροπή κατά την εβδομαδιαία σύσκεψή της την Τετάρτη, αξιωματούχοι έγραψαν ότι οι ηγέτες που συναντήθηκαν με τη βρετανίδα πρωθυπουργό  αντιμετώπισαν μια «δυαδική» επιλογή: Μια μικρή καθυστέρηση του Brexit από τις 29 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου και μια  μεγάλη καθυστέρηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, με τη Βρετανία να είναι υποχρεωμένη να διοργανώσει ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου.

"Κάθε παράταση που προσφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει είτε να διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου 2019 είτε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη και να απαιτήσει ευρωπαϊκές εκλογές", αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Reuters. "Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και η ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις".

Όπως αναφέρει το πρακτορείο τα κράτη μέλη της ΕΕ που επρόκειτο να λάβουν πρόσθετες νομοθετικές έδρες μετά την αναγκαιότητα του Brexit θα πρέπει να γνωρίζουν από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες επειδή η Βρετανία έμεινε. Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ενωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.