X

Οσιοποιήθηκε η Μητέρα Τερέζα

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ οσιοποίησε την Κυριακή την Μητέρα Τερέζα ενώπιον πλήθους 300.000 ανθρώπων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ant1news

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β οσιοποίησε την Κυριακή την Μητέρα Τερέζα ενώπιον πλήθους 300.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, κατά την διάρκεια τελετής που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι και οι 230.000 προσκλήσεις είχαν διατεθεί πριν από την τελετή εξαντλήθηκαν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το πλήθος ξεπέρασε τις 300.000 και ήταν μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών.

Ήταν μία δοκιμασία για τον 83χρονο Ποντίφηκα που πάσχει από Πάρκινσον και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που σε μία τόσο μεγάλη παπική τελετή ο Πάπας δεν διάβασε κάποιο τμήμα του κηρύγματός του, αλλά άφησε συνεργάτη του να το διαβάσει.

Ο Πάπας εξήρε την Μητέρα Τερέζα που πέθανε το 1997 σε ηλικία 87 ετών και την χαρακτήρισε "πρότυπο Καλού Σαμαρείτη". "Είχε επιλέξει να είναι όχι μόνο η τελευταία αλλά υπηρέτης των τελευταίων", σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι προσωπικά ευγνώμων προς αυτή τη θαρραλέα γυναίκα, την οποία αισθανόταν πάντα ότι είναι στο πλευρό του. ,

Η διαδικασία της οσιοποίησης επίσημα άρχισε τον Ιούλιο του 1999 λιγότερο από δύο χρόνια από τον θάνατό της. Κανονικά πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια από τον θάνατο ενός ανθρώπου που προτείνεται για οσιοποίηση και την έναρξη της διαδικασίας.

Στα Τίρανα περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι εόρτασαν σήμερα την οσιοποίηση στην Ρώμη από τον Πάπα της Μητέρας Τερέζας ,η οποία θεωρείται ως "τιμή για το έθνος", με πορείες στους δρόμους στις οποίες έλαβαν μέρος πολλά παιδιά και ξένοι υπήκοοι.

Η τιμημένη με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1979 Μητέρα Τερέζα καταγόταν από αλβανική οικογένεια καθολικών και είχε γεννηθεί στα Σκόπια στις 26 Αυγούστου 1910. Στα 18 της έφυγε για την Ιρλανδία και μετά πήγε στην Ινδία.

Οι κομμουνιστικές αρχές για πολύ καιρό απαγόρευαν στην Μητέρα Τερέζα να επισκεφθεί την Αλβανία, όπου ζούσαν η μητέρα και η αδελφή της και τελικά το έκανε το 1989 όταν της δόθηκε άδεια να επισκεφθεί τον τάφο της μητέρας και της αδελφής της.