X

Νέος πρόεδρος του ΕΛΚ ο Ζοζέφ Ντολ

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξελέγη την Τρίτη ο  Γάλλος πολιτικός Ζοζέφ Ντολ.

Ant1news



Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, εξελέγη με 112 ψήφους από το σύνολο των 124 σε μια συνέλευση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο 66χρονος Ζοζέφ Ντολ διαδέχεται τον Βέλγο πρώην πρωθυπουργό Βίλφριντ Μαρτένς, ο οποίος απεβίωσε την 9η Οκτωβρίου. «Με μεγάλη μου τιμή αναδέχομαι την εντολή αυτή και την εμπιστοσύνη των αντιπροσώπων των κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων-μελών (του ΕΛΚ) για να ηγηθώ του κόμματος ιδίως ενόψει μάλιστα σημαντικών γεγονότων, όπως οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου», τόνισε ο Ντολ μετά την εκλογή του.

Ο Γάλλος πολιτικός υποσχέθηκε να αφιερώσει «όλη την ενέργειά του» για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2014, ενώ όπως επιβεβαιώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα επιλέξει τον υποψήφιό του για την διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συνέδριό του, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στο Δουβλίνο την 6η και την 7η Μαρτίου 2014.

Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση-ομπρέλα της κεντροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με 73 κόμματα-μέλη από 39 χώρες. Στις τάξεις του ανήκουν οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Φαν Ρομπάι αντίστοιχα, 13 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.