X

Παρέμβαση Σαμαρά για την Ανατολική Εταιρική Σχέση

Τη μονογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης και δημιουργίας Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών με τη Γεωργία και τη Μολδαβία  χαιρέτισε ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση που διεξάγεται στη Λιθουανία.

Ant1news

Του Δημήτρη Κοτταρίδη

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής προεδρίας που αναλαμβάνει η χώρα μας από τον Ιανουάριο να προωθήσει τις διαδικασίες για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία.

Στην παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι ένα έργο για την ένταξη όλων,  και όχι  για το σχεδιασμό νέων διχαστικών γραμμών στον Ευρωπαϊκό χάρτη καθώς, όπως είπε,  θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ρυθμοί κάθε εταίρου και οι γεωπολιτικές πραγματικότητες, αποφεύγοντας διλήμματα που μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί, είναι αυτό της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο περιθώριο  της συνεδρίασης του ΕΛΚ που προετοίμασε  νωρίτερα τη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση,  ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε κατ' ιδίαν, με τον πρόεδρο της Μολδαβίας Γιούρι Λένκα, αλλά και τον ομόλογο του, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.

Ο Μολδαβός πρόεδρος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη συνδρομή της Ελλάδας, στο διάστημα που θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρώπης,  όχι μόνο να επισπευτεί η ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας, αλλά και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας για την Ε.Ε., στους πολίτες της χώρας του, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την παρέμβαση που έχει κάνει εδώ και καιρό, ώστε να ενταχθεί και η Βουλγαρία στην όλη συζήτηση και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.