X

Η ΕΕ προειδοποιεί για τις διμερείς σχέσεις με την Μόσχα

Την απόφαση να επανεξετάσει όλες τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία σε περίπτωση που η Μόσχα δεν κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία έλαβαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Ant1news



«Ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανακοίνωσή τους, κατά την έκτακτη σύνοδό τους για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν λάβει μέτρα για να αποκλιμακώσει την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, επιβεβαίωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Η ΕΕ όχι μόνον ζήτησε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Κριμαία, αλλά διεμήνυσε ότι εάν η Ρωσία δεν το πράξει, η ΕΕ θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων», είπε ο Σικόρσκι στο πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για το θέμα της βίζας εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Κριμαία.

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στις χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου. «Η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές για τα θέματα που αφορούν την έκδοση άδειας εισόδου (βίζας), καθώς και για μια νέα συμφωνία», τονίζεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Για μία από τις μεγαλύτερες διεθνοπολιτικές κρίσεις έκανε λόγο ο Βενιζέλος

Μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με θέμα την ουκρανική κρίση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι στην Ουκρανία εξελίσσεται μια από τις μεγαλύτερες διεθνοπολιτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το σημερινό Συμβούλιο έστειλε καθαρά μηνύματα βασισμένα στη διεθνή νομιμότητα,  στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, των υφισταμένων συνόρων της κυριαρχίας, των κανόνων του διεθνούς δικαίου για διάλογο και στην ανάγκη για αποφυγή χρήσης βίας ή απειλή χρήσης βίας. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα μηνύματα αυτά έχουν ως αποδέκτη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τη Ρωσία και την ουκρανική κυβέρνηση, "στην οποία υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει ο συμπεριληπτικός και συνθετικός χαρακτήρας της μεταβατικής διακυβέρνησης στην Ουκρανία με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών πολιτικών αλλά και  των εθνοτικών παραμέτρων της χώρας όλων των περιφερειών".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες μεταρρυθμίσεις στο όνομα της δημοκρατίας και πως οι πολίτες όλης της χώρας πρέπει να νιώθουν ότι υπάρχει καθεστώς ασφάλειας και ίσα δικαιώματα συμμετοχής. Πρόσθεσε παράλληλα ότι είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στο σημερινό Συμβούλιο επιστολή που του απηύθυνε χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα της νέας ουκρανικής κυβέρνηση να συνεχίσει τις συζητήσεις με την ΕΕ για την υπογραφή συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, γεγονός που συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι συνομίλησε με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που βρίσκεται στη Γενεύη, διότι όπως είπε η Ελλάδα έχοντας την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διατηρεί δυνατότητα επαφής και σχέσεις αξιοπιστίας με όλα τα εμπλεκόμενα  μέρη και έχει την ικανότητα στο μέτρο του δυνατού να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης. "Κάνουμε ότι είναι δυνατό να προστατεύσουμε την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του ελληνισμού στην περιοχή", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και εξαπέλυσε βολές στην αντιπολίτευση.

"Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται στην Ελλάδα σε τί κινδύνους μπορεί να βρεθεί η Ελλάδα αν κινηθεί ερασιτεχνικά και επιπόλαια όπως προτείνουν", πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι  "ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την εσωτερική πολιτική δεν μπορεί να ισχύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο". "Οι ανευθυνότητες δεν μπορούν να μεταφερθούν σε διεθνές επίπεδο. Εάν το κάνουν το κόστος που θα πληρώσει η Ελλάδα θα είναι πανάκριβο", κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση

Στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βένιζέλος, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει ένα ολοκληρωμένο και πρακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα.  

Αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε με τον προσωρινό Πρόεδρο και το νέο υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας σημείωσε ότι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί και τον πολιτικό σχεδιασμό της νέας προσωρινής ηγεσίας του Κιέβου. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας του επέδωσε επίσημη επιστολή υπό την ιδιότητα  του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα και την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης να επανεκκινησουν οι προετοιμασίες για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ.

Όσον αφορά στην κρίση στην Κριμαία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Σταινμάγερ ότι πρόκειται για μια κρίση ιστορικών διαστάσεων. «Πρέπει συνεπώς να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», δήλωσε και πρόσθεσε πως «ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι το μείζον ζήτημα. Το πλαίσιο μας είναι πάντα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι κανόνας του διεθνούς δικαίου είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, ο διάλογος και η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να μείνει ανοιχτή η δυνατότητα του διαλόγου και συμφώνησε με την πρόταση για τη συγκρότηση μιας διερευνητικής αποστολής και μιας διεθνούς ομάδας επαφής με ρωσική συμμετοχή. «Η αντίδραση μας πρέπει συνεπώς να είναι καθαρή, αλλά και παραγωγική. Όχι συγκυριακή, αλλά στρατηγική ώστε να ξέρουμε το επόμενο βήμα και να ανταποκριθούμε στον ιστορικό χαρακτήρα της κατάστασης», ανέφερε στην παρέμβαση του ο κ. Βενιζέλος στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Βενιζέλο, η ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες ήταν ένα λάθος που προκάλεσε ανησυχία στην Ανατολική Ουκρανία και πρέπει να διορθωθεί.