X

Να αποσύρει τα στρατεύματά της καλούν τη Μόσχα οι Βρυξέλλες

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία ζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Ant1news


Σε καταδίκη της «σαφούς παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, προχώρησαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασαν, εκτάκτως, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, κάλεσαν τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζητούν ειρηνική λύση στην κρίση και πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να συμμετάσχει και να προωθήσει εποικοδομητικό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για διεθνούς παρατηρητές και διαμεσολαβητές». Στο πλαίσιο αυτό, οι 28 ΥΠΕΞ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για πιθανή αποστολή πραγματογνωμοσύνης του ΟΑΣΕ στην Κριμαία.

Τονίζουν, επίσης, ότι αν η Ρωσία δεν λάβει «βήματα αποκλιμάκωσης» θα διακοπούν οι συνομιλίες για τη θεώρηση διαβατηρίων Ρώσων πολιτών και θα ληφθούν περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.

Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνουν, όμως, και προς το Κίεβο,  ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και να εξασφαλίσει την πλήρη προστασία τους. Οι ΥΠΕΞ επισημαίνουν, τέλος, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα και με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως με το ΔΝΤ για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Βενιζέλος: Στην Ουκρανία εξελίσσεται μια από τις μεγαλύτερες διεθνοπολιτικές κρίσεις

Δηλώσεις μετά το πέρας του εκτάκτου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Συμβούλιο έστειλε καθαρά μηνύματα βασισμένα στη διεθνή νομιμότητα,  στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, των υφισταμένων συνόρων της κυριαρχίας, των κανόνων του διεθνούς δικαίου για διάλογο και στην ανάγκη για αποφυγή χρήσης