X

Νέες πιέσεις και κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας αποφασίζει η ΕΕ

Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που θα πλήξουν την Μόσχα, άλλα δεν θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την ΕΕ, αναζητούν οι ηγέτες των «28» στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Ant1news



Στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κλιμακώσουν την πίεση προς τη Μόσχα, ως αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και ετοιμάζονται να υπογράψουν πολιτική συμφωνία σύνδεσης με το Κίεβο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία, σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, αλλά δεν αναμένεται να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

«Η Ευρώπη καλείται να απαντήσει στην ουκρανική κρίση. Πλέουμε σε ταραγμένα νερά, αλλά είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Προχωράμε προς περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πριν την έναρξη της Συνόδου.

«Υπάρχει μια αναστολή των πολιτικών σχέσεων (…) η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Αν η Ρωσία δεχθεί να ξεκινήσει διάλογο», αν υπάρξει «αποκλιμάκωση», «τότε δεν θα προχωρήσουμε σε νέες κυρώσεις, αντίθετα αν αυξηθούν οι παράνομες διεκδικήσεις, οι επιχειρήσεις στρατιωτών, οι απειλές, τότε θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τις νέες κυρώσεις είχε προαναγγείλει από το πρωί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε τονίσει ότι η ΕΕ θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων και των φιλορώσων ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθεί απαγόρευση βίζας και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την προσθήκη 12 προσώπων, που ανήκουν στο πιο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στον κατάλογο των 21 που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Ο κατάλογος των 21 «δεν αρκεί» διότι σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται «παρά πολύ χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε στο στόχαστρο το στενό περιβάλλον» του προέδρου Πούτιν, ανέφερε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. 

Οι 28 που συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες αναζητούν μια αξιόπιστη απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Για να εκφράσουν, μάλιστα, την υποστήριξή τους στο Κίεβο αναμένεται να υπογράψουν την Παρασκευή με τον Ουκρανό μεταβατικό πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσενιούκ, το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, την οποία είχε αρνηθεί να υπογράψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να οικοδομήσουμε μια Ουκρανία δυνατή και δημοκρατική (…) για να της προσφέρουμε μια πραγματική πολιτική υποστήριξη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη σύνοδο. «Αυτό που έκανε η Ρωσία είναι απαράδεκτο και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μιλήσουν με μια κοινή φωνή», είπε ο Κάμερον.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί (…) να μην υποκύψουμε στο συναίσθημα», διότι η ΕΕ πρέπει παράλληλα να διατηρήσει όπλα σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης και να «προστατεύσει τα συμφέροντα» των Ευρωπαίων, ανέφερε από πλέυράς του ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ελιό ντι Ρουπό. Οι "28" θα μπορούσαν να αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αποστολή να προετοιμάσει ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις, όμως χρειάζεται «μια ξεκάθαρη, πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ανάλυση» των επιπτώσεων αυτών των μέτρων», συνέχισε ο ντι Ρουπό.

Για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση «η οποία θα ήταν επικίνδυνη για την περιοχή, όμως και για εμάς», η ΕΕ πρέπει «να βοηθήσει να υπάρξει ένας διάλογος» μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, είπε ακόμη ο Βέλγος πρωθυπουργός, καλώντας τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα, να «μεταβούν στο Κίεβο και τη Μόσχα».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφελντ, ανέφερε ότι η χώρα του διαθέτει 400 εταιρείες οι οποίες έχουν παρουσία στη Ρωσία «και αυτές ανησυχούν για το τι θα γίνει», ενώ ο Λουξεμβουργιανός ομόλογός του, Ξαβιέ Μπετέλ, είπε ότι «ο διάλογος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα (..) δεν πρέπει να κλείσουμε τις πόρτες της διαπραγμάτευσης».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των "28" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η κρίση που ξέσπασε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία επανέφερε την απειλή και τον φόβο ενός «πολέμου» στην Ευρώπη.  «Κάτι άλλαξε», με αυτή την κρίση, δήλωσε σχετικά.

Αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να υιοθετήσει η ΕΕ ως μοχλό πίεσης στη Μόσχα, μια ευρωπαϊκή πηγή, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την πιθανότητα να στείλει «το συντομότερο δυνατό» μια αποστολή «πολλών εκατοντάδων (διεθνών) παρατηρητών» στην Ουκρανία, εκτός του πλαισίου του Οργανισμού για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).