X

«Ισχυρό μήνυμα στήριξης» στην Ουκρανία από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν έντονα και δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ υπέγραψαν πολιτική συμφωνία σύνδεσης με το Κίεβο.

Ant1news



Σύμφωνα με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ουκρανία και στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα κράτη μέλη της υπέγραψαν τις πολιτικές διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Κίεβο.

Όπως υπογραμμίζεται, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν την αναγνωρίζει, ενώ ελλείψει ενεργειών για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, ακύρωσε την επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν και παραμένει ανοικτό στο διάλογο δια της διπλωματικής οδού, δεν αποκλείει επιπρόσθετες και ευρείες συνέπειες στις σχέσεις με τη Ρωσία σε περίπτωση περαιτέρω ενεργειών της Μόσχας για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προετοιμάσουν ενδεχόμενα στοχευμένα μέτρα.

Ακόμη, η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να προωθήσει την υπογραφή των Συμφωνιών Σύνδεσης με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, ενώ υιοθέτησε συμπεράσματα και για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρεται, "το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την επανέναρξη των συνολικών διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού με βάση την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου με σκοπό την επανένωση της Κύπρου".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τηρουμένων των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και τονίζει τη σημασία της διατήρησης της συγκεκριμένης δυναμικής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επιτελέσει το ρόλο του συμβάλλοντας στη στήριξη των διαπραγματεύσεων. Η επανένωση της Κύπρου θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και υπό το πρίσμα αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο μερών και τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν αποφασιστικά στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας μπιστοσύνης και να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία", προστίθεται.

Σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας τονίζεται ότι η Ευρώπη εξέρχεται από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, μετά από αρκετά χρόνια περιορισμένης ή ακόμη και αρνητικής ανάπτυξης. Στα συμπεράσματα, επίσης, υπογραμμίζεται ότι η ανάκαμψη αναμένεται φέτος να ενισχυθεί.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ολοκλήρωσε παράλληλα τις εργασίες της πρώτης φάσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και διεξήγαγε μια πρώτη συζήτηση για την εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» ενόψει της ενδιάμεσης επανεξέτασης κατά το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2015. Ακόμη, επικεντρώθηκε σε μια ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα στον τομέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ως μοχλό για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας, ενώ προχώρησε σε μια πρώτη συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2030 και συμφώνησε ως προς τα επόμενα βήματα.

Η Σύνοδος Κορυφής επισήμανε τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον κανονισμό σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εξυγίανσης, ο οποίος θα προετοιμάσει την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς μία ισχυρότερη και ανθεκτικότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τονίζεται στα συμπεράσματα. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την οδηγία για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από αποταμιεύσεις.

Σε σχέση με τα ενεργειακα, υπογραμμίζεται ότι οι προσπάθειες για μείωση των υψηλών ποσοστών ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης όσον αφορά το φυσικό αέριο θα πρέπει να ενταθούν, ιδίως για τα κράτη μέλη με την μεγαλύτερη εξάρτηση. Ειδικότερα, τονίζεται ότι ο μετριασμός της ζήτησης ενέργειας μέσω βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα που θα συμβάλει και σε άλλους στόχους για  την ενέργεια και το κλίμα.  Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να διενεργήσει σε βάθος μελέτη της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και να υποβάλει έως τον Ιούνιο του 2014 συνολικό σχέδιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ.

Το σχέδιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ΕΕ οφείλει να επιταχύνει την περαιτέρω διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της, να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύ και την ενεργειακή της απόδοση, να εξακολουθήσει να αναπτύσσει ανανεώσιμες και άλλες εγχώριες πηγές ενέργειας και να συντονίσει την ανάπτυξη των υποδομών που θα στηρίζουν αυτή τη διαφοροποίηση με βιώσιμο τρόπο. Τα κράτη μέλη θα επιδείξουν αλληλεγγύη σε περίπτωση αιφνίδιων διακοπών του ενεργειακού εφοδιασμού σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, προστίθεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.