X

Άστον: Η ΕΕ με σταθερότητα παρεμβαίνει στην ουκρανική κρίση

Αν αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει άμεσα τότε η εναλλακτική πολιτική της θα εστιαστεί στη λήψη μέτρων και στην πίεση προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση, τόνισε η Κάθριν Άστον.

Ant1news

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλει μια προσπάθεια να παρέμβει αποτελεσματικά στην ουκρανική κρίση, «με σταθερότητα και ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας», τόνισε η βαρώνη 'Αστον συνοψίζοντας τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. Και αν αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει άμεσα, προσέθεσε, τότε η εναλλακτική πολιτική της θα εστιαστεί στη λήψη μέτρων («έχουμε προετοιμαστεί γι΄αυτό» σημείωσε) και στην πίεση προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, η ύπατη αξιωματούχος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε επίσης, ότι το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε προ ημερών στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η διατήρηση της ενότητας των χωρών-μελών της Συμμαχίας επί του θέματος) και ανέφερε σχετικά ότι η ΕΕ συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ για την Ουκρανική κρίση, εξετάζοντας τις επιπτώσεις στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, η κ. 'Αστον παρατήρησε ότι όπως η ΕΕ διαμήνυσε και στη Ρωσία, μια οικονομική συμφωνία του τύπου της ζώνης ελεύθερου εμπορίου θα ωφελήσει και την ίδια.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και με στόχο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ουκρανία.