X

Η πρώτη τηλεμαχία υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Η οικονομία στο επίκεντρο του πρώτου ντιμπέιτ που διοργανώθηκε στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Ant1news

Απόντος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος περιοδεύει στην Τσεχία, ολοκληρώθηκε το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, στην πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

«Αγωνίζομαι για μία Ευρώπη που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, χωρίς να δαπανά χρήματα που δεν έχουμε», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις των Σοσιαλδημοκρατών.

«Δεν έχω πρόγραμμα λιτότητας», τόνισε ο 59χρονος Γιούνκερ, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του Eurogroup στο απόγειο της οικονομικής κρίσης που έπληξε την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πολέμιος της πολιτικής λιτότητας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα κεφάλαια για την ενίσχυση των νέων που αναζητούν εργασία. Ως αποτέλεσμα των σκληρών περικοπών στους προϋπολογισμούς, ανέφερε, «μία ολόκληρη γενιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε με ευκαιρίες ζωής για μία κρίση που άλλοι, ανεύθυνοι, προκάλεσαν».

Ο 61χρονος Γκι Βέρχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, εκπροσώπησε τους Φιλελευθέρους, ενώ η 32χρονη Σκα Κέλερ τους Πράσινους.

Όποιο κόμμα έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές θα έχει την ευκαιρία να διορίσει τον υποψήφιό του στην προεδρία της Κομισιόν. Γιούνκερ και Σουλτς προβάλλουν ως οι επικρατέστεροι για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους 4 υποψήφιους που συμμετείχαν στην πρώτη τηλεμαχία να συγκεντρώνουν το 70% των ψήφων στις εκλογές του Μαΐου.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο ότι τα κόμματα της Αριστεράς καθώς και οι ευρωσκεπτικιστές θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της, εξασφαλίζοντας ψήφους αγανακτισμένων πολιτών που θέλουν να «τιμωρήσουν» τις κυβερνήσεις των χωρών τους.