X

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας

Η ανάγκη χάραξης νέας ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

Ant1news

Σε λίγες ημέρες θα απαντήσει η ΕΕ στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης διακοψιμότητας. Οι συμβάσεις διακοψιμότητας θεσπίστηκαν με νόμο το περασμένο φθινόπωρο αλλά η εφαρμογή τους δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων της ευρωπαϊκής διεύθυνσης ανταγωνισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν και, με ορισμένες τροποποιήσεις, θα προχωρήσει η εφαρμογή τους.

Περισσότεροι από 20 Υπουργοί και Υφυπουργοί από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών αντιπροσωπευτικών φορέων του βιομηχανικού κλάδου συμμετείχαν στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποείται στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Γενικός Διευθυντής Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Καγιέχα, ο Γενικός Διευθυντής της Business Europe κ. Μπέιρερ και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος υπήρξαν κεντρικοί ομιλητές με θέμα «Μοχλοί για τη Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα».

Κατά την Άτυπη Υπουργική Συνάντηση εξετάστηκαν δύο επιμέρους άξονες, ως βασικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία:

  1. η καινοτομία και οι βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, με έμφαση στη γεφύρωση του «χάσματος καινοτομίας», και
  2. η ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με έμφαση στην άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Επί των ζητημάτων αυτών κατέθεσαν τις απόψεις τους ο κ. Μάντερι, Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικών Βιομηχανιών (CEFIC) και ο κ. Χάρις, Γενικός Διευθυντής Ομάδας Σύνδεσης των Ευρωπαϊκών Μηχανικών, Ηλεκτρικών, Ηλεκτρονικών και Μεταλλουργικών Βιομηχανιών (ORGALIME).

Στο γεύμα εργασίας, μετά από εισήγηση της Ιταλίδας Υπουργού Ανάπτυξης κας Γκουίντι, συζητήθηκαν οι μηχανισμοί που μπορούν να διασφαλίσουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας σε όλους τους συναφής τομείς πολιτικής.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβασή του τόνισε ότι: «προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου η βιομηχανική πολιτική. Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας του Μαρτίου, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, το σημερινό Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και μια σειρά από άλλες παράπλευρες δράσεις εστιάστηκαν, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στη Βιομηχανία και τα προβλήματά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμέλησε την Βιομηχανία και σήμερα πληρώνει το κόστος: αποβιομηχάνιση, λιγότερες δουλειές, λιγότερες επενδύσεις, απώλεια ανταγωνιστικότητας.  Η επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα και με οριζόντιες δράσεις για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η ελληνική προεδρία θέτει τις βάσεις, είμαι βέβαιος ότι η πολιτική αυτή θα έχει συνέχεια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τόνισε ότι «Οι εταίροι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για την ελληνική βιομηχανία το ενεργειακό κόστος είναι θέμα επιβίωσης. Αν το κόστος ενέργειας δεν μειωθεί, ο παραγωγικός μας ιστός θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και η έστω αμυδρή σήμερα προοπτική ανάπτυξης θα εκμηδενιστεί».