X

Για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή συζήτησαν Βενιζέλος – Αλ Μάλκι

Στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιείται η Υπουργική Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου.

Ant1news

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μάλκι συναντήθηκε ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Ζάππειο Μέγαρο, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου.

«Με τον αγαπητό φίλο, το δρ. Al-Malki, Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη Μέση Ανατολή και την ειρηνευτική διαδικασία, αρχίζοντας από τα συγχαρητήρια που του εξέφρασα για το σχηματισμό της νέας Παλαιστινιακής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία είναι αποφασισμένη να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο των αρχών του Κουαρτέτου. Γιατί μόνο μέσω αυτών των αρχών μπορούμε να φτάσουμε σε μια βιώσιμη, κοινά αποδεκτή λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή»,δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το Μεσανατολικό είναι πάντα το κεντρικό πρόβλημα, παρότι φυσικά στην περιοχή έχουν προστεθεί πολλά νέα προβλήματα, πολλές νέες ανοιχτές κρίσεις. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα το ένα με το άλλο, γι’ αυτό έχει πάρα μεγάλη σημασία να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση και, φυσικά, ο ρόλος της νέας Παλαιστινιακής Κυβέρνησης, από την άποψη αυτή, είναι, όπως πάντα, εξαιρετικά κρίσιμος». 

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σε διμερές επίπεδο, συμφωνήσαμε να συνέλθει, στις αρχές Οκτωβρίου, η Κοινή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δώσει μια νέα έμφαση, σε όλα τα θέματα, κυρίως όμως, στα θέματα της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές». 

Από την πλευρά του ο κ. αλ Μάλκι είπε: «Είμαι χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον αγαπητό μου φίλο, Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Βενιζέλο, για να μιλήσουμε σε ένα φιλικό περιβάλλον για τα διάφορα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Παλαιστίνη. Είχαμε μια κοινή αντίληψη για πολλά θέματα που χρειάζονται μια επείγουσα λύση, όπως το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Σε όλες τις επαφές με τον αγαπητό μου φίλο, Υπουργό των Εξωτερικών, νιώθω πάντα την υποστήριξή του και τη φιλία που συνδέει εμάς, την Παλαιστίνη, με την Ελλάδα. Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει πάντα το ενδιαφέρον του για την Παλαιστινιακή υπόθεση, καθώς και την επιθυμία του να επικρατήσει η δικαιοσύνη στην περιοχή και να υπάρξει ένα ειρηνικό, ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Εμείς εκτιμούμε αυτό το ενδιαφέρον της Ελλάδας ως χώρα, η οποία έχει αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εκτιμούμε πολύ το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες του Υπουργού Εξωτερικών. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, Έλληνες και Παλαιστίνιοι, για να επιλύσουμε αυτό το θέμα και να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις, για να να δοθεί η ευκαιρία να ιδρυθεί το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και να συμβάλουμε όλοι μαζί στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο. 

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνο-παλαιστινιακές σχέσεις και προσβλέπουμε στη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει στις αρχές Οκτωβρίου. Προσβλέπουμε, βεβαίως, και σε διάφορες άλλες επαφές με το φίλο μου τον Υπουργό Εξωτερικών, είτε στη δική μας περιοχή είτε εδώ, είτε αλλού, κατά τη διάρκεια Διεθνών Διασκέψεων. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό μου φίλο και την Ελλάδα για την καλή φιλοξενία που νιώθουμε από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στην Ελλάδα. Είναι ένα γλυκό συναίσθημα και νιώθουμε πάντα ότι είμαστε στη χώρα μας. Αυτό μαρτυρά την αγάπη και το ενδιαφέρον της Ελλάδας προς την Παλαιστίνη και τη φιλία που συνδέει τους δύο λαούς. Ευχαριστώ πολύ».