X

Αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή φυλάκισης ο Νάιτζελ Φάρατζ

Ο βρετανός ευρωσκεπτικιστής πολιτικός «ξέχασε» να δηλώσει περίπου 250.000 ευρώ από δωρεές προς το κόμμα του.

Ant1news

Πρόστιμο 25.000 ευρώ, μέχρι και ποινή φυλάκισης ενός έτους, αντιμετωπίζει ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου), Νάιτζελ Φάρατζ για παραβίαση της νομοθεσίας περί εκλογικής χρηματοδότησης.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε παραλείψει να δηλώσει περίπου 250.000 ευρώ από δωρεές την περασμένη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου κι ενός τοπικού γραφείου που του είχε παραχωρηθεί χωρίς ενοίκιο από το 2001.

Ο ηγέτης του UKIP είχε δηλώσει τις δωρεές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά όχι και στη βρετανική εκλογική επιτροπή, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική νομοθεσία.

«Πεντάστερη» στήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι ψηφοφόροι του Κινήματος Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, με δημοψήφισμα το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου, επέλεξαν το κόμμα να συνεργαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο με την ομάδα στην οποία ανήκει το βρετανικό ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι άλλες δυο εναλλακτικές ήταν να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) του Ντέιβιντ Κάμερον ή να παραμείνουν ανένταχτοι.

Η πρόταση για συνεργασία με την πολιτική ομάδα του Φάρατζ εξασφάλισε 23.121 ψήφους σε σύνολο 29.584.

Το διαδικτυακό δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στο ιστολόγιο του Γκρίλο, αλλά στις δυνατότητες επιλογής δεν συμπεριλαμβανόταν η ομάδα των Πράσινων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA), κάτι που υπογραμμίσθηκε με έμφαση από αρκετούς απογοητευμένους οπαδούς του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.