X

Με συμφωνία για τη Θαλάσσια Ασφάλεια ολοκληρώθηκε η ελληνική προεδρία

Με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ολοκληρώνεται ουσιαστικά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας. Δηλώσεις Βενιζέλου, η Αλβανία έλαβε καθεστώς προς ένταξη χώρας.

Ant1news



Του Γιώργου Βλαβιανού

Με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που έγινε σήμερα στο Λουξεμβούργο ολοκληρώνεται ουσιαστικά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας που ήταν η Πέμπτη μετά την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι έχει αναγνωρισθεί το έργο και η συμβολή της ελληνικής προεδρίας στη διαμόρφωση ενός νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, ενός περιβάλλοντος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε: «Συμφωνήσαμε σήμερα σε μια νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια και σε μια νέα πολιτική, για τη νέα μεγα-περιφέρεια, τη μακρο-περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου. Και τα δύο αυτά είναι πολύ σημαντικά για μια χώρα ναυτική, θαλάσσια, όπως η Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί αυτό ήταν η βασική, οριζόντια προτεραιότητά μας για το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας».



Επίσης στο σημερινό Συμβούλιο αποφασίσθηκε να παραχωρηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι πολύ σημαντικό, γιατί σταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί προωθεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, η οποία αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της Ελληνικής Προεδρίας. Άλλες χώρες της περιοχής, όπως τα Σκόπια, έχουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το 2005.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς την Αλβανία, προς την Αλβανική Κυβέρνηση, προς το αλβανικό πολιτικό σύστημα και είμαστε βέβαιοι ότι οι Αλβανοί φίλοι μας καταλαβαίνουν, πως υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς, θεσμικό και πολιτικό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.




Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης τη σπουδαιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στο τέλος της εβδομάδας, το οποίο καλείται να αποφασίσει τη στελέχωση των βασικών Ευρωπαϊκών Οργάνων.

«Είναι πολύ σημαντική η απόφαση που θα πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πολύ σημαντική θεσμικά, δημοκρατικά, γιατί σέβεται τα δεδομένα της Συνθήκης της Λισαβόνας και τη βούληση των πολιτών της ΕΕ, αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτό, επίσης, επί της ουσίας, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη να εισηγηθεί μέτρα, πολιτικές, πρωτοβουλίες, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών για ανάπτυξη, για ανταγωνιστικότητα, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επεσήμανε.