X

Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για οικονομική βοήθεια σε απολυμένους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οικονομικές ενισχύσεις για απολυμένους στην Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ant1news

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η παροχή βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση στους απολυμένους της ελληνικής εταιρείας αρτοποιίας Nutriart καθώς και σε πρώην εργαζόμενους σε βιομηχανίες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Ρουμανίας, προκειμένου αυτοί να βρουν νέες θέσεις εργασίας.

Οι σχετικές νομοθετικές πράξεις μένει τώρα να εγκριθούν και από το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών το οποίο αναμένεται να ψηφίσει για τις ενισχύσεις στην Ελλάδα και τη Ρουμανία στις 25 Σεπτεμβρίου και για την Ισπανία και την Ολλανδία στις 8 Οκτωβρίου.

Τα € 6.096.000 της ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ) θα δοθούν για την επανεκπαίδευση των 508 απολυμένων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για την εκπαίδευση 505 άνεργων νέων στην Κεντρική Μακεδονία, μία περιοχή όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων αγγίζει το 60,4%. Το νομοθετικό ψήφισμα για την Ελλάδα εγκρίθηκε με 624 ψήφους υπέρ, 69 κατά και 11 αποχές.

Βοήθεια σε απολυμένους σε Ισπανία, Ρουμανία και Ολλανδία

Η Ισπανία θα λάβει € 700.000 για τους 400 εργαζομένους που απολύθηκαν από τρεις βιομηχανίες ξυλείας στην περιοχή Castilla y León και € 960.000 για τους 280 απολυμένους στην περιοχή Aragón.

Οι ρουμανικές αρχές θα λάβουν ενίσχυση από το ΕΤΠ ύψους € 3.571.150 προκειμένου να βοηθήσουν τους 1.000 εργαζομένους που απολύθηκαν από την εταιρεία κατασκευής προϊόντων σιδήρου και χάλυβα Mechel Campia Turzii. Οι ολλανδικές αρχές θα λάβουν ενίσχυση ύψους € 1.625.781 για την στήριξη των 475 εργαζομένων που απολύθηκαν από 89 κατασκευαστικές εταιρίες στις επαρχίες Gelderland και Overijssel.