X

Αυστηρό μήνυμα στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς στην Τουρκία

Πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Τι θα πει στην ομιλία του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, που θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου.

Ant1news



Την ώρα που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την ένταση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, με αφορμή την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής, ετοιμάζεται να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις.

«Οι ενεργειακές πηγές της Κύπρου ανήκουν στο Κράτος και κατά συνέπεια μετά από μια λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα ανήκουν σε όλους τους νόμιμους κατοίκους. Οι κινήσεις της Τουρκίας μας έχουν αναγκάσει να λάβουμε σειρά μέτρων, όπως το βέτο στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων», αναμένεται να πει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς για το ζήτημα.

«Περαιτέρω εν όψει της διαδικασίας για τη διεύρυνση τον Δεκέμβριο εξετάζουμε νέα σειρά μέτρων. Προσβλέπω και βασίζομαι στους εταίρους να δείξουν ισχυρή αλληλεγγύη, όπως προβλέπεται και από τις συνθήκες, σε ένα εκ των 28 μελών του οποίου η εθνική κυριαρχία και τα εθνικά δικαιώματα παραβιάζονται από ένα κράτος που είναι υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ», είναι το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τη σύνοδο, υπογραμμίζεται πως «η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο» και ότι «κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδοκίμασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ατιλίμ της Άγκυρας σε εκδήλωση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, επισήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι «να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει, δεν μπορεί να αποτελεί σταθερή βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης». 

«Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι απαράδεκτο. Και την ώρα που απευθύνομαι σε εσάς, τη νέα γενιά της Τουρκίας, θέλω να κάνω μια προσωπική σημείωση, δηλώνοντας ότι αυτού του είδους η αντίδραση είναι αναχρονιστική. Ανήκει στο παρελθόν», σημείωσε η η βουλευτής της ΝΔ. 

Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο.

Μέσα σε αυτό φόντο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» συνεχίζει να βρίσκεται εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ περαιτέρω ερωτηματικά προκαλούν τα συντρίμμια εκπαιδευτικού αεροσκάφους που βρέθηκαν σε χώρο εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία για έρευνες.