X

Εξάμηνη παράταση του μνημονίου προτείνει η Κομισιόν

«Θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό την Τετάρτη», δηλώνει ο Σόιμπλε διαψεύδοντας τα περί συμφωνίας για εξάμηνη παράταση.

Ant1news

Αισιοδοξία εκφράζουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας την ύστατη ώρα με την ελληνική κυβέρνηση.

Επικαλούμενο διαρροές από τη βελγική πρωτεύουσα, το πρακτορείο MNI μεταδίδει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για την Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν θα εισηγηθεί μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 4,5% του ΑΕΠ στο 1,5% έως 2%.

Τέλος επισημαίνεται πως εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο ως τις 16 Φεβρουαρίου που θα συγκληθεί και πάλι το Eurogroup. «Είναι περιορισμένες οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής» δήλωσε η κ. Αντρέεβα.

Διαψεύδει τα περί συμφωνίας ο Σόιμπλε

Μέσα σε αυτό το φόντο, πάντως, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε λάθος τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας Ελλάδας και Κομισιόν για εξάμηνη παράταση.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της συνόδου της G20,  σημείωσε ότι την Τετάρτη «θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα».

Αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν, πρόσθεσε ο Σόιμπλε και αφού είπε ότι υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για τη χώρα μας, κατέστησε σαφές ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα γίνει διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα.