X

Τα ξένα ΜΜΕ για τη διελκυστίνδα στο έκτακτο Eurogroup

Ο Βαρουφάκης βρέθηκε στον λάκκο με τα λιοντάρια, γράφει η γαλλική Le Monde. Το Bloomberg επισημαίνει 4 σημεία-κλειδιά. Συμφωνία τη Δευτέρα «βλέπει» το αυστραλιανό ABC.

Ant1news

«Ο Βαρουφάκης στον λάκκο με τα λιοντάρια» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης του Ζαν Ζακ Μεβέλ από τις Βρυξέλλες, στις οικονομικές σελίδες της συντηρητικής εφημερίδας Φιγκαρό.

Ο μαχητικός φαλακρός υπουργός, που έχει γοητεύσει τα πλήθη στην Αθήνα, έφθασε στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής.

«Τα μεγάλα όμως θηρία του Eurogroup δεν προτίθενται να μαλακώσουν από τα επιχειρήματά του, ούτε να του διαθέσουν περισσότερο χρόνο. Για την ώρα, όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ακαμψία» εκτιμά η Φιγκαρό. Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολιτική ανταλλαγή απόψεων», ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ που μετακινήθηκε από την Ουάσιγκτον ακύρωσε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, τις τελευταίες 48 ώρες η κυβέρνηση αυξάνει τις κινήσεις αντιπερισπασμού με επαφές σε Μόσχα, Πεκίνο και ΟΟΣΑ. H  Μόσχα όμως έχει άδεια ταμεία, ο ΟΟΣΑ δεν έχει τράπεζα και η Κίνα δεν ξεχνάει τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι του Πειραιά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Με τίτλο «Η Ευρωζώνη παίζει το χαρτί της αποφασιστικότητας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης» η οικονομική «Les Echos» φιλοξενεί άρθρο για τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας: «Ήταν η πρώτη αναμέτρηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο συμβιβασμός αναμένεται μάλλον στο Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου» υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες Αν Μπόερ.

Ήταν ένα «βάπτισμα πυρός» για τον Έλληνα υπουργό. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν απομακρυσμένες από το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης» εκτιμά η συντάκτης και προσθέτει: « Ο πολιτικός στόχος των ομολόγων του ήταν να του υπενθυμίσουν ότι όποιες και εάν είναι οι αλλαγές κυβέρνησης, οι Συνθήκες και οι δεσμεύσεις θα πρέπει να γίνουν σεβαστές».

«Ελλάδα: διαπίστωση της αποτυχίας στην Ευρωομάδα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Le Monde». «Παρ' όλο που υπήρξε πρόοδος σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, το χθεσινό Eurogroup ήταν αποτυχία», σχολιάζει η συντάκτης Σεσίλ Ντικουρτιέ.

«Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel που δίνει το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup .

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. Στην συνέχεια ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε: «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις την Δευτέρα».

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, μίλησε για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προσδοκίες του από την διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Αμείωτο το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι, «σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους τέσσερις αρχές για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, καθώς η Ελλάδα μάχεται να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας και να παραμείνει στην ευρωζώνη».

 Η Wall Street Journal τονίζει ότι δεν υπήρξε «καμία κοινή δήλωση», μετά από έξι ώρες συνομιλιών, αλλά υπάρχει «ελπίδα για σχέδιο» για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιχείρησαν να βρουν μια «σαφή γραμμή» για το πώς θα ασχοληθούν με τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «ανάμικτα μηνύματα» από τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

 Η New York Times τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «απέτυχαν να περιορίσουν τις βαθιές διαφορές τους» με την Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, «προσπαθεί να αναθεωρήσει» τους όρους του πακέτου διάσωσης.

Στην ιστοσελίδα του CNBC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μείνει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα».

Στο μεταξύ, το αυστραλιανό ABC «βλέπει» ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να δεχθεί το κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης.  Το ABC σημειώνει ακόμα την δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είχε σκοπό να παράγει μια συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα.