X

Το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ

Τι του είπε η Καγκελάριος, τι απάντησε ο Πρωθυπουργός. Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.. Καχυποψία, μηνύματα αλληλεγγύης και συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ant1news

Βάπτισμα πυρός για τον Αλέξη Τσίπρα στις Συνόδους Κορυφής, καθώς ο Πρωθυπουργός βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα βλέμματα, χωρίς υπερβολή, όλου του πλανήτη, έχουν στραφεί στο πρώτο τετ α τετ με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει εκφράσει εδώ και ημέρες την προσμονή της για τη συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Λίγο πριν απο την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πήρε απο το μπράτσο τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνέστησε στην Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Ελπίζω να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία, αλλά υπάρχουν δυσκολίες», του είπε αμέσως η Άγκελα Μέρκελ, με τον Πρωθυπουργό να της απαντά «το ελπίζω», σε αυτήν την πρώτη τους επαφή, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Σχολιάζοντας την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών της Ε.Ε. στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Αριστερά εκπροσωπείται στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., δήλωσε «είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή».

Από την πλευρά της η «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας, προσήλθε ευδιάθετη, κάνοντας λόγο για εξεύρεση συμβιβασμού: «Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας στο Eurogroup.

«Είμαι ανήσυχος» δήλωσε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ανησυχία του, για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Να είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται μια έντιμη, καλή ευκαιρία, ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο καγκελάριος τόνισε, πως «πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα αυτό που είχε γίνει με την Ισπανία, όταν η Μαδρίτη χρειαζόταν χρήματα για τις τράπεζές της αλλά δεν ήθελε να μπει σε πρόγραμμα και τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κατέστη δυνατό να βρεθεί από κοινού μια λύση».

Ο κ. Φάιμαν διαμήνυσε για άλλη μια φορά, ότι οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξει απέναντι στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση μια εξίσου έντιμη στάση όπως προς όλες τις άλλες κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυος προς την Ελλάδα, αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί και πρόσθεσε ότι δεν έχει «πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη», στη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Η διάταξη των θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής

Δίπλα στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέρο Ρέντσι, και την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κάθεται ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού.