X

Υπερψηφίστηκε από τη γερμανική βουλή το αίτημα για 4μηνη παράταση

Με ευρεία πλειοψηφία η Μπούντεσταγκ ενέκρινε την 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ant1news

Με 542 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 13 αποχές εγκρίθηκε πριν από λίγο από το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η παράταση του ελληνικού προγράμματος. Υπέρ της σχετικής εισήγησης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τάχθηκαν στο σύνολό τους τα κόμματα.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο». Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε».

Υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος τάχθηκε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ελλάδα με πολλούς τρόπους.

«Δεν είμαστε ο μπαμπούλας, όπως μας παρουσιάζουν κάποιοι από τους πολιτικούς και από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Γκάουκ μιλώντας στο ραδιόφωνο MDR-Info και επισήμανε ότι η χώρα του βοηθά όχι μόνο με καλά λόγια αλλά και διαθέτοντας πάρα πολλά μέσα στην Ελλάδα.

«Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνη και ασχολείται με το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» διαβεβαίωσε ο Γερμανός Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Μπούντεσταγκ έρχεται αντιμέτωπη με το ερώτημα «τι θα κέρδιζε η Ευρώπη εάν ένα μέρος της κοινότητας χανόταν».

Για το θέμα των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα δήλωσε: «Υπάρχουν αυτές οι δύσκολες καταστάσεις, ότι πρέπει να περάσεις μέσα από "την πεδιάδα των δακρύων" ώστε να έχεις μετά με μια μεταρρυθμισμένη κοινωνία και πάλι επιτυχίες».