X

Ξένα ΜΜΕ: Η Ελλάδα στα μαχαίρια με τους πιστωτές της

Παρά την «πρόοδο» στη διαπραγμάτευση, ο ξένος Τύπος κάνει λόγο για ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ant1news

Με ένα σκίτσο του Ingram Pinn, στο οποίο απεικονίζεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προσπαθεί να τραβήξει την ελληνική σημαία κάτω από το πόδι του Ευρωπαίου γίγαντα, οι Financial Times επιχειρούν να αποτυπώσουν τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης έχασαν την υπομονή τους με την αργή πρόοδο που σημειώθηκε μετά την συμφωνία του Φεβρουαρίου», υποστηρίζει o Guardian.

«Περιφρονητική η Ελλάδα, στα μαχαίρια με τους Ευρωπαίους πιστωτές», είναι ο τίτλος του άρθρου της βρετανικής Telegraph, στο οποίο επισημαίνεται πως ο Σόιμπλε επέμεινε να χρησιμοποιεί τη λέξη «τρόικα» θέλοντας να ταπεινώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο δημοσίευμα υπερθεματίζεται δήλωση του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος φέρεται να είπε στον Έλληνα ομόλογό του να αντιμετωπίσει τη «γυμνή αλήθεια».

Βαρύ για την Ελλάδα περιγράφει το κλίμα στο Eurogroup η γερμανική εφημερίδα Bild, προτάσσοντας δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι «η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της». Πολιτικός αναλυτής σημειώνει πως για ορισμένους Ευρωπαίους «ο κ. Βαρουφάκης είναι ανυπόφορος».

«Επιτέλους, η Ελλάδα αποφάσισε να διαπραγματευτεί με την πρώην τρόικα», σημειώνει το Der Spiegel, που επιμένει για «νέο πακέτο ύψους 30 δισ. το οποίο θα χρειαστεί το καλοκαίρι η Ελλάδα».

Η γαλλική Liberation, στο σημερινό της σχόλιο θέτει όρια στην επίκληση της λαϊκής ετυμηγορίας. «Η ανεξαρτησία του ελληνικού λαού, που πρέπει να γίνει σεβαστή, σκοντάφτει στην ανεξαρτησία άλλων λαών, που πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή. Και αυτοί οι λαοί αρνούνται να δώσουν στην Αθήνα νέα βοήθεια για όσον καιρό η χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της».