X

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε η συνάντηση για την Ελλάδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άρχισαν οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Ant1news

Σε κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα ξεκίνησαν η επταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Στη μίνι σύνοδο, συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους.

Προσερχόμενος, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά στην Ελλάδα και ότι ελπίζει η συνάντηση που θα ακολουθήσει θα συμβάλλει να δοθεί ώθηση στη διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί συμφωνία.

«Απόψε απλά θα αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η οποία μοιάζει να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται ξανά», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες», πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Ευρωομάδας. «Ο χρόνος εξαντλείται. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, επομένως χρειάζεται πραγματικά να πιάσουμε δουλειά», πρόσθεσε.

Λακωνικός ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο τέλος της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα. «Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε τις προθέσεις του πρωθυπουργού Τσίπρα», είπε με νόημα.

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε νωρίτερα πόσο αντιφατικό είναι από τη μια η Ευρώπη να δέχεται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση, και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες, για να συμπληρώσει ότι αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί.