X

Πρόοδος στην επταμερή – Προς νέο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα

Ειλικρινής και εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ant1news

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η επταμερής συνάντηση για την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπήρξε μια πρώτη σύγκλιση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των συνομιλητών του. 

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά πως πάγια θέση της ευρωζώνης είναι ότι δεν τίθεται θέμα Grexit ή Graccident για την Ελλάδα, η οποία θα παραμείνει μέλος της.

Στη μίνι σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους.