X

Γκάμπριελ: Έτοιμη η Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά πως;

Δεν είναι σαφές πως μπορούμε να βοηθήσουμε, διαμηνύει ο Γερμανός αντικαγκελάριος. Άσκησε επικρίσεις για τις αποζημιώσεις.

Ant1news



Το μήνυμα ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη χώρα μας προκειμένου να εξέλθει οριστικά της κρίσης, έστειλε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζιγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Η Γερμανία «είναι έτοιμη να βοηθήσει (την Ελλάδα) να ξανασταθεί στα πόδια της - κατά την άποψή μου μέσα στο ευρώ και όχι έξω από αυτό», ανέφερε σχετικά ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι «δεν είναι όμως και πολύ σαφές πως μπορεί να το κάνει κανείς αυτό».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος αναφέρθηκε και στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που διεκδικεί η χώρα μας από το Βερολίνο, και σημείωσε ότι το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όπως ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ, βρίσκει ανόητη τη σύνδεση των αποζημιώσεων με τη λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Ο Γκάμπριελ ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις θα έπρεπε να ανέλθουν σε 287,7 δισεκ. ευρώ, απάντησε "ειλικρινά, βρίσκω ότι είναι βλακώδεις" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο σε τελευταία ανάλυση να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη ώστε η Αθήνα να ξεπεράσει την κρίση κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει.

"Και αυτό το περιθώριο δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή τις πολεμικές αποζημιώσεις", συνέχισε ο Γκάμπριελ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.