X

ΕΕ: Οι Βόρειοι δίνουν λεφτά, αλλά αφήνουν τους μετανάστες στο Νότο

Τριπλασιάζονται τα κονδύλια για το μεταναστευτικό, όμως δεν πάρθηκαν αποφάσεις για να ανακουφιστούν άμεσα οι χώρες του Νότου, που υποδέχονται καθημερινά χιλιάδες μετανάστες.

Ant1news



Σημαντικές αποφάσεις, που όμως δεν προσφέρουν άμεσα ανακούφιση στον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος υποδέχεται και φιλοξενεί χιλιάδες παράτυπους μετανάστες σε καθημερινή βάση, έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στην χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Oι κυριότερες είναι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση και η ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex και Europol, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για την καταστροφή των δουλεμπορικών σκαφών, στα πρότυπα αντιστοίχων που εφαρμόστηκαν στη Σομαλία, μαζί με την ενίσχυση των απελάσεων και την ανάπτυξη δικτύου συλλογής πληροφοριών σε «τρίτες» χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια. Ωστόσο, καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε που θα επιτρέπει στα  ευρωπαϊκά σκάφη να βγαίνουν από τα χωρικά ύδατα ώστε να προσεγγίζουν τη Λιβύη.

Επίσης, δεν πάρθηκε καμία απόφαση για τη μεταφορά προσφύγων από τις χώρες του Νότου, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, προς τις χώρες του Βορρά. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι όσον αφορά την ανάληψη της ευθύνης των προσφύγων και παρέπεμψαν για αποφάσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι αποφάσεις που έλαβε χθες η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των μεταναστών είναι ανεπαρκείς, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

«Έπρεπε να περιμένουμε δράματα, και έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, για να επανέλθουμε στον μηχανισμό που είχε θέσει σε εφαρμογή η Ιταλία, στην κλίμακα της Ευρώπης. Είναι ήδη μια επιστροφή σε μία κάπως μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρώπης, αλλά είναι "τίποτα" σε σχέση με το διακύβευμα», δήλωσε ο Λε Φολ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Σύμφωνα με τον Λε Φολ, το διακύβευμα αφορά τόσο τους ίδιους τους μεταφορείς, όσο και συνολικότερα τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης. «Αφορά επίσης την κατάσταση στη Λιβύη και την πλήρη αποσταθεροποίηση μιας χώρας που έγινε πλατφόρμα για έναν ορισμένο αριθμό διακινητών και [πλατφόρμα] μετανάστευσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Πίσω από την πτώση του Καντάφι (το 2011), η διαπίστωση είναι ότι έπειτα από την σε στρατιωτικό επίπεδο επιχείρηση, όλος ο κόσμος αποσύρθηκε και άφησε τη Λιβύη σε μία θλιβερή κατάσταση», σημείωσε ο Λε Φολ και επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή δείχνει την «ανάγκη μιας δέσμευσης η οποία δεν είναι απλώς εκείνη της στιγμής αλλά εκείνη της διάρκειας» (…). «Πρέπει η Ευρώπη να στρωθεί για να δουλέψει περισσότερο σε σύμπραξη, σε συνεργασία».

Από πλευράς της, η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν, χαιρέτισε την απόφαση που έλαβε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ να αυξήσει τα μέσα που διατίθενται για δράση στη Μεσόγειο.

«Είμαι ευτυχής να πω πως τα χρήματα που υποσχέθηκαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Τα χρήματα αυτά θα συμβάλουν στη σημαντική επέκταση των επιχειρήσεών μας στη Μεσόγειο. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αποτρέψουμε μελλοντικές τραγωδίες», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, σε  ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη σελίδα της υπηρεσίας στο διαδίκτυο.

Η Frontex, η οποία εδρεύει στη Βαρσοβία, ευχαρίστησε επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ που υποσχέθηκαν την παροχή επιπλέον πλοίων και αεροπλάνων.  Η υπηρεσία ανακοίνωσε την πραγματοποίηση τις προσεχείς ημέρες συναντήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις αρχές των ενδιαφερομένων χωρών.

«Αποτελούν πρόκληση οι αποφάσεις της Συνόδου για ενίσχυση όλων των μηχανισμών άγριας καταστολής προσφύγων και μεταναστών, όπως η Shenghen, η FRONTEX, η Εuropol κ.α, που η δολοφονική δράση τους αποδεδειγμένα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, ασκώντας σφοδρή κριτική.