X

Βρυξέλλες: Πρόοδος, αλλά... απέχουμε ακόμη από την τελική συμφωνία

Κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης αποκάλυψε πως επικρατεί ικανοποίηση για την πρόοδο στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

Ant1news

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εκφράσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, ότι οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενθαρρύνοντας τη συνέχισή τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό αποκάλυψε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν περιμένει μία πολύωρη συνεδρίαση τη Δευτέρα, καθώς απέχουμε ακόμη -όπως είπε- από την τελική συμφωνία.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει βελτίωση όχι μόνο στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, αλλά και επί της ουσίας, ενώ επισήμανε ότι από πολιτικής και τεχνικής άποψης το ευκταίο είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις αρχές του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε κανέναν από τους τομείς υπό διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαβουλεύσεις για τον ΦΠΑ και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της νησιωτικής περιοχής και της ενδοχώρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Eurogroup συζητά ήδη ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, είπε πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση ακόμα.

Σχετικά με την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να δοθεί ένα πολιτικό σήμα από το Eurogroup στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στην ίδια την Τράπεζα, η οποία έχει εξηγήσει σαφώς τι θεωρεί άμεση χρηματοδότηση χρέους και τι όχι. 

Τέλος, η ίδια πηγή δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει με ευκολία τις άμεσες δανειακές της ανάγκες.

Την ίδια ώρα, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Wall Street Journal στις Βρυξέλλες, Γκαμπριέλ Σταϊνχάουζερ, μεταδίδει την εκτίμηση αξιωματούχου της Ε.Ε. ότι σε περίπτωση ανακοινωθέντος για την Ελλάδα στο Eurogroup, δεν αναμένεται αυτό να περιέχει κάτι ουσιαστικό.