X

Κομισιόν: Αργή η πρόοδος… αργεί και η συμφωνία

Δεν επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα περί πρότασης Γιούνκερ για συμφωνία, εκτιμώντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την επίτευξή της.

Ant1news

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι αργή, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαψεύδοντας την ύπαρξη ενός «σχεδίου Γιούνκερ», το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας στον ελληνικό Τύπο.

Σύμφωνα με όσα είχε γράψει τη Δευτέρα η εφημερίδα «Το Βήμα», ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε ετοιμάσει ένα σχέδιο συμβιβασμού, προτείνοντας στους πιστωτές να αποδεχθούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Οι πληροφορίες προκάλεσαν την άνοδο του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ένα κλίμα ευφορίας στην αγορά, ωστόσο τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν άγνοια για την ύπαρξη μίας τέτοιας πρότασης.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει στα ανοιχτά ζητήματα. Θεωρούμε πως υπάρχει πρόοδος με αργούς ρυθμούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

«Δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη ενός εγγράφου, όπως αυτό που αναφέρεται στον ελληνικό Τύπο. Δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου και πραγματικά δε γνωρίζουμε από πού προήλθε αυτή η ιστορία», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται νυχθημερόν, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική συμφωνία, επί τη βάσει της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κατέληξε ο κ. Σχοινάς. Μια συμφωνία, η οποία, όπως είπε ο ίδιος, θα είναι «προς όφελος της σταθερότητας και της ακεραιότητας της ευρωζώνης».