X

To ΔΝΤ «στοίχειωσε» το καλό κλίμα της Ρίγας

Πρόθυμοι για ενεργό στήριξη, αρκεί να γεφυρωθεί η απόσταση Αθήνας-ΔΝΤ, οι Μέρκελ και Ολάντ. Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, λέει το Βερολίνο. Πολύ αισιόδοξος ο Τσίπρας.

Ant1news



Να βάλουν οριστικό τέλος στην φιλολογία, τις προθέσεις και τις φήμες περί «απόσχισης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα των δανειστών και αποχώρησης του από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης επεδίωξαν Μέρκελ και Ολάντ, στην δίωρη συνάντηση τους με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ρίγα της Λετονίας, που έγινε σε καλό κι εποικοδομητικό κλίμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες εξέφρασαν στον Πρωθυπουργό την βούληση τους για στήριξη της Ελλάδας  – ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο – υπό τον όρο ωστόσο να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα σε ότι αφορά την συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές.

Το μήνυμα είχε να κάνει με τις αποκλίσεις σε θέματα όπως η διαμάχη για το νέο καθεστώς ΦΠΑ ή το δημοσιονομικό κενό, αφορά όμως κατά βάση την ανάγκη σύγκλισης των θέσεων της Αθήνας με αυτές του ΔΝΤ, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με διαχείριση του χρέους και την συναίνεση στους όρους του νέου αναπτυξιακού προτύπου για την χώρα.

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε σε σημερινές δηλώσεις της ότι «πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια με τους θεσμούς», κλίμα στο οποίο κινήθηκε στην χθεσινή συνάντηση και ο Φρανσουά  Ολάντ, προβλέποντας πάντως  ότι μπορεί να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες για την επικύρωση μιας συμφωνίας.

Αυτή ωστόσο θα έχει απαραιτήτως ως ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει εκ νέου το Βερολίνο, διά του εκπροσώπου τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί αν υπάρξει συμφωνία, χωρίς το ΔΝΤ. «Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο για το ελληνικό χρέος είναι απαιτούμενη», δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

Από ελληνικής πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή με Μέρκελ και Ολάντ και πριν από το τετ α τετ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε «πολύ αισιόδοξος για αμοιβαία επωφελή συμφωνία τις επόμενες ημέρες».

«Πείστηκα ότι οι δύο ηγέτες δεν θέλουν να γίνει το ατύχημα», τόνισε την ίδια ώρα κυβερνητικός αξιωματούχος για την τριμερή συνάντηση και αναφέρθηκε στα θέματα αγκάθια των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας .

Αίσθηση ωστόσο για το αν υποκρύπτει «μήνυμα περί επικείμενης συμφωνίας» προκάλεσε ο …αστεϊσμός του Προέδρου της Κομισιόν με την γραβάτα, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι θα φορέσει μόνο όταν διευθετηθεί το χρέος. Σε δηλώσεις του πάντως ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ενός Grexit.

«Πείστηκα ότι οι δύο ηγέτες δεν θέλουν να γίνει το ατύχημα», τόνισε την ίδια ώρα κυβερνητικός αξιωματούχος για την τριμερή συνάντηση και αναφέρθηκε στα θέματα αγκάθια των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι «δεν αρκεί να πούμε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για εργασιακά και ασφαλιστικό από Σεπτέμβρη».

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί μετά από την χθεσινή τριμερή είναι αν «δρομολόγησε» το πολιτικό σήμα που ζητούσε η Αθήνα για ένα έκτακτο Eurogroup που θα επικυρώσει μια συμφωνία, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε χθες ότι πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, κάτι που φαίνεται πως κατανόησαν και αποδέχθηκαν τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος.