X

Γιούνκερ στον Ούγγρο Πρωθυπουργό «Χαίρε δικτάτορα»!

Τα «αστειάκια» του προέδρου της Κομισιόν δεν σταμάτησαν στη γραβάτα του Έλληνα Πρωθυπουργού. Πόσο αστεία όμως είναι και πόσο σοβαρά;

Ant1news

«Χαίρε, δικτάτορα» προσφώνησε τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο της Ρίγας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Βίκτορ Ορμπάν είχε προηγουμένως αποκαλέσει τον πρόεδρο της Κομισιόν «Μεγάλο Δούκα», εξαιτίας της καταγωγής του από το Λουξεμβούργο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ορμπάν, σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας του συνηθίζει να αποκαλεί έτσι τον κ.Γιούνκερ. Δεν σχολίασε ωστόσο το «δικτάτορα» που «εκτοξεύτηκε» εναντίον του.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πάντως, απλά χαμογέλασε στο άκουσμα της προσφώνησης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν εμφανώς ευδιάθετος καθ’όλη τη Σύνοδο, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από το αστείο με την γραβάτα του, την οποία φόρεσε στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι σχέσεις του Ορμπάν, πάντως, με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ένωσης δεν είναι και οι καλύτερες, αφού πολλοί τον κατηγορούν για  «αυταρχική παρέκκλιση».

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2010, προέβη σε βαθιές τομές στη Δικαιοσύνη, την οικονομία και τα ΜΜΕ, κινήσεις οι οποίες σχολιάστηκαν αρνητικά, όχι μόνο από την αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και από τους ευρωπαίους εταίρους του.

Επιπλέον, πρόσφατα άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τα θανατική ποινή, η οποία καταργήθηκε στην Ουγγαρία το 1990, ενώ δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δεξιός πρωθυπουργός δεν ήταν ποτέ αρεστός στα... υψηλά κλιμάκια της ΕΕ. Έχοντας διακόψει, με περιπετειώδη τρόπο, το πρόγραμμα του ΔΝΤ στη χώρα του το 2010, μπήκε στο «μάτι του κυκλώνα» και ενεπλάκη σε μια... αέναη διελκυστίνδα με τις Βρυξέλλες για θέματα όπως η ανεξαρτησία της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας και το σύστημα Δικαιοσύνης.

Σφοδρός επικριτής της ΕΕ και της ΕΚΤ, ειδικά όσον αφορά στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν, ο Ορμπάν επηρεάζει ανοιχτά και απροκάλυπτα το δικαστικό σύστημα της χώρας του, διορίζοντας «ημετέρους» και εξωθώντας εκατοντάδες δικαστικούς σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Έπειτα απ' όλα τα παραπάνω, ίσως το «χαίρε, δικτάτορα» του Γιούνκερ προς τον κ. Ορμπάν, να έχει μεγάλη δόση λογικής...