X

Προς συμφωνία στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου

Αισιοδοξία απο Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ. Σύγκλιση βλέπει και η Αθήνα, που περιμένει απαντήσεις. Τι λέει ο Γιούνκερ.

Ant1news

Σε πλήρη μεταστροφή του κλίματος αναφορικά με την προοπτική μιας συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της οδηγούν οι απογευματινές εξελίξεις, που αποδεικνύουν σύγκλιση Αθήνας και δανειστών, με περιορισμό του χάσματος, όπως όλα δείχνουν, στο δημοσιονομικό πεδίο (στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος, προσδιορισμός δημοσιονομικού κενού και κατάληξη σε μέτρα κάλυψης του (πχ. αλλαγές στον ΦΠΑ, διατήρηση ΕΝΦΙΑ, διατήρηση έκτακτης εισφοράς και αναπροσαρμογή των υψηλών συντελεστών της κ.α.).

Ξαφνική αλλαγή κλίματος

Κι ενώ η ελληνική αποστολή έφθασε στις Βρυξέλες εν μέσω διαψεύσεων από Κομισιόν, Παρίσι και Βερολίνο ότι θα υπάρξουν επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, που βάρυναν το κλίμα, όλα άρχισαν να αλλάζουν από την δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου , που φθάνοντας στην Σύνοδο δήλωσε με νόημα ότι «αν υπάρχει βούληση, βρίσκονται λύσεις», αποσαφηνίζοντας ακόμη ότι δεν υπάρχει κλεισμένο ραντεβού της με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά «αν μου ζητήσει, θα τον συναντήσω».

Παρεμφερής αναφορικά με την πιθανότητα συνάντησης τους ήταν και η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εισερχόμενος στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε σε λύσεις κακές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ζητώντας περισσότερη δουλειά από όλους προς την κατάληξη σε συμφωνία.

Νωρίτερα η Αθήνα είχε εκφράσει δυσαρέσκεια διότι άκουσε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι υπάρχουν ενστάσεις από τον Πιέρ Μοσκοβισί στην νέα ελληνική πρόταση, ωστόσο αυτός που «γύρισε το κλίμα» ήταν ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε  ότι τώρα βρισκόμαστε «πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία» , λέγοντας πάντως ότι ο ίδιος είχε μιλήσει με Έλληνες αξιωματούχους για τις ενστάσεις του στην ελληνική πρόταση.

Το tweet "σύγκλισης" του Παππά

Ενώ οι πληροφορίες έλεγαν από το μεσημέρι – όπως επιβεβαίωνε μιλώντας στον ΑΝΤ1 αξιωματούχος της Ε.Ε. – ότι οι δανειστές ζητούσαν ουσιαστικά ισοδύναμα μέτρα για το Ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ για να «κλείσει»» η συμφωνία, «απαντώντας» στον Πιέρ Μοσκοβισί μέσω Twitter, ο Νίκος Παππάς, που βρίσκεται από την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αποκάλυψε ότι η βασικότερη διαφωνία που μένει στο τραπέζι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα κι ότι η Αθήνα περιμένει επ΄ αυτού από τους εταίρους τις ενστάσεις τους στην ελληνική πρόταση.

Η ατμόσφαιρα είχε ζεσταθεί νωρίτερα  από δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι η Άγκελα Μέρκελ προκρίνει και προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα τμηματική συμφωνία για άρση του αδιεξόδου, το οποίο ως είθισται διέψευσε αργότερα το Βερολίνο. 

Έσπασε ο πάγος μεταξύ Τσίπρα - Γιούνκερ

Θετική «έκπληξη» αποτέλεσε και η συνάντηση που είχαν τελικά –σε φιλικό κλίμα  - οι Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο μάλιστα θα επαναλάβουν την Πέμπτη,  παρά τις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν ότι δήλωνε απογοητευμένος από την στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχασε από σύμμαχο την Κομισιόν».

Περαιτέρω ώθηση στην αισιοδοξία για διαπίστωση ουσιαστικής σύγκλισης που φέρνει πιο κοντά μια συμφωνία έδωσε η ανακοίνωση από το Βερολίνο ότι τελικώς θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ενώ σε επιβεβαίωση και επίρρωση της μεταστροφής του κλίματος επί τω θετικότερο, ήρθε η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι όλες οι πλευρές εργάζονται και ο ίδιος βλέπει ως εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα ως τις 18 Ιουνίου, οπότε έχει οριστεί το επόμενο Eurogroup.

Απτά σημάδια σύγκλισης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ για φέτος (από 0,6% που ήταν η αρχική ελληνική πρόταση και πολλαπλάσια η αντίστοιχη των εταίρων), ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι παρατηρούνται απτά σημάδια σύγκλισης στις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι τα περιθώρια περαιτέρω υποχωρήσεων από ελληνικής πλευράς επί των βελτιωμένων προτάσεων που απέστειλε η Αθήνα είναι ελάχιστα.

«Όλοι βλέπουν» το Eurogroup της 18ης Ιουνίου

Στο τραπέζι βρίσκεται πέραν αυτής για τα δημοσιονομικά, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που προκρίνει μια  παράταση εννέα μηνών του υφιστάμενου προγράμματος και αξιοποίηση μιας σειράς «εργαλείων», ώστε η χώρα να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της προς ΕΚΤ και ΔΝΤ ως το τέλος Μαρτίου, καλλιεργώντας παράλληλα  όρους για την περαιτέρω διευθέτηση του.

Το Eurogroup της 18ης Ιουνίου «ικανοποιεί» και τα Κοινοβούλια από όπου πρέπει να εγκριθεί η όποια απόφαση για συμφωνία Ελλάδας και δανειστών, καθώς τους δίνει επαρκή χρόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η υφιστάμενη τετράμηνη παράταση του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

Προμήνυμα θετικών εξελίξεων αποτελεί και η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 2,3 δις ευρώ.