X

Έκτακτη σύνοδος κορυφής τη Δευτέρα για την Ελλάδα

"Ναύαγιο" στο Eurogroup. Αυστηρά μηνύματα απο Κομισιόν-Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις. "Δεδομένη" η επιμήκυνση, ποιά άλλα σενάρια "παίζουν".

Ant1news

Μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

«Δεδομένης της έκβασης της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup, ήρθε η ώρα να συζητηθεί το ζήτημα της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Η σύνοδος κορυφής προγραμματίστηκε για τη Δεύτερα στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

«Ο βασικός σκοπός της Συνόδου Κορυφής είναι οι ηγέτες να ενημερωθούν και να εμπλακούν στην διαδικασία και εφόσον υπάρξουν νέες, αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις», σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η σύγκλιση της Συνόδου ανακοινώθηκε μετά την χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα ολοκλήρωση του Eurogroup, όπου το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε τελευταίο, καθώς όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν ότι δεν είχε προηγηθεί κάποια νέα πρόταση από την Αθήνα κι ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν βάλει εκ των προτέρων χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ανακοίνωσε πρώτος  ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι εστάλησαν ισχυρά μηνύματα προκειμένου να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις. Το Eurogroup παραμένει σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει εκ νέου, ανά πάσα στιγμή, κατέληξε.

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη πληροφορίες μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, είχε μεταδώσει πως παρουσιάστηκε νέα πρόταση προς την Αθήνα για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα θα λάβει 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, η Ελλάδα -σύμφωνα με την Die Zeit- θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις τόσο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι.

Η πρόταση αυτή φέρεται ως «η τελευταία προσφορά» προς την Αθήνα ή αν προτιμάτε «take it or leave it».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε θα εμπλακεί στο πρόγραμμα αυτό, δεδομένης της ανησυχίας που έχει εκφράσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.