X

Το τελεσίγραφο της Ευρώπης: Συμφωνία ή χρεοκοπία

Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Αθήνα, με κορυφαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών, να απειλούν ανοιχτά για την επιλογή των δικών τους προτάσεων.

Ant1news

Χρεοκοπία ή συμφωνία με βάση τις προτάσεις των θεσμών είναι το δίλημμα το οποίο έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, στον Πρωθυπουργό, να το απαντήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Ο Τουσκ σημείωσε, σε διάγγελμά του, τους λόγους για τους οποίους συγκαλέστε τη Σύνοδο: «Πλησιάζουμε το σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει», έθεσε το τελεσίγραφο, το οποίο εκφράζει την ενιαία στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Στάση που δεν απέχει από αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες προειδοποίησαν εκ νέου την Αθήνα να δεχτεί τον συμβιβασμό.

Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ότι στο Eurogroup που θα προηγηθεί της Συνόδου, θα εξεταστεί ο χειρισμός μιας ελληνικής χρεοκοπίας, στην περίπτωση που η Αθήνα δεν υποβάλει νέες προτάσεις στους εταίρους.

Μέρκελ και Ολάντ είχαν χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία, στη διάρκεια της οποίας προέβησαν σε μια «επισκόπηση της κατάστασης». Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, οι δύο ηγέτες επεσήμαναν ότι  «οι τρεις επόμενες ημέρες, ως την έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να  «γίνει ό,τι είναι δυνατόν» ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός και παράλληλα προειδοποίησε ότι  «το τρέχον πλαίσιο είναι βαρύ, είναι επικίνδυνο και απαιτεί να ληφθούν αποφάσεις».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, από την πλευρά της, ανέφερε, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών ότι «η Σύνοδος της Δευτέρας θα μπορεί να λάβει αποφάσεις μόνο εάν υπάρξει το κατάλληλο έδαφος» και συμπλήρωσε :

«Εάν δεν υπάρξει μία επαρκής προεργασία η οποία θα προλειαίνει το έδαφος για τη συμφωνία, ο ρόλος της Συνόδου θα είναι συμβουλευτικός, καθώς δεν θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις». Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία «να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς».

Και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει επαφή και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε γνωστό ότι «οι επικοινωνίες θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο». Ο ίδιος ο Γιούνκερ εκφράζοντας την απογοήτευσή του υπογράμμισε μιλώντας στο Spiegel:

«Η εμπιστοσύνη που έδειξα στον Αλ. Τσίπρα δεν είχε την ίδια ανταπόκριση. Τον έχω προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει πως μπορώ να αποτρέψω, σε κάθε περίπτωση, την αποτυχία των συνομιλιών».

Εκτίμησε επιπλέον ότι έχουν παρεξηγηθεί από την Αθήνα οι προσπάθειες που κάνει για την αποτροπή ενός grexit.

Πολλοί Υπουργοί της Ευρωζώνης, εξέφραζαν την ίδια ώρα τις αμφιβολίες τους για τη χρησιμότητα της Συνόδου Κορυφής. Ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών, Χανς - Γεργκ Σέλινγκ, σημείωσε: «Δεν βρίσκω πως είναι πολύ εποικοδομητικό να συγκληθεί μια Σύνοδος Κορυφής η οποία μπορεί να μην είναι δυνατόν να προετοιμασθεί αν δεν υπάρξει απόφαση αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Αυστριακός Χανς - Γεργκ Σέλινγκ. Ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι «μια Σύνοδος Κορυφής χρειάζεται προετοιμασία και υπάρχει ακόμη δουλειά μπροστά μας». Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε έδειξε επίσης της δυσπιστίας του για τη χρησιμότητα του Eurogroup, έπειτα από την ατελέσφορη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.

Το τελεσίγραφο Τουσκ: Αποδοχή της πρότασής μας ή χρεοκοπία

Τους λόγους που συγκάλεσε το Eurogroup της Δευτέρας εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έθεσε και το τελεσίγραφο στην Αθήνα.

«Η κατάσταση για την Ελλάδα γίνεται κρίσιμη. Το παρόν πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας λήγει σε 11 ημέρες. Τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων δεν οδήγησαν στον αναγκαίο συμβιβασμό. Το χθεσινό Eurogroup δεν μας έβγαλε από το αδιέξοδο. Το παιχνίδι τού ποιος θα υποχωρήσει πρώτος (game of chicken) πρέπει να τελειώσει και το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι των ευθυνών, επειδή αυτή η κατάσταση δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε παιχνίδια. Είναι πραγματικότητα, με πραγματικές πιθανές επιπτώσεις, πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό συγκάλεσα τη Σύνοδο Κορυφής, τη Δευτέρα το βράδυ. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να σιγουρευτούμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τις θέσεις των άλλων και τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μαγική λύση στο επίπεδο των ηγετών. Η Σύνοδος δεν θα είναι το τελικό βήμα. Δεν θα γίνουν τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό παραμένει δουλειά των υπουργών Οικονομικών. Πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας, κατ’ εμέ, καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι και πρέπει να είναι μια ελληνική απόφαση και μια ελληνική ευθύνη. Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε με σοφία».