X

Μέρκελ: Αποφάσεις για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα είναι απλώς ένα φόρουμ συζήτησης, είπε η Μέρκελ και σημείωσε ότι υπάρχει χρόνος για αποφάσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ant1news



Χαμηλές προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά την σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι μόνο όταν οι θεσμοί θα έχουν θετική γνωμοδότηση, θα μπορούν οι υπουργοί Οικονομικών και οι ηγέτες της ευρωζώνης να λάβουν μία απόφαση σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters.

H Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη από τους θεσμούς και σημείωσε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα είναι απλώς ένα φόρουμ συζήτησης. Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, υπάρχει ακόμη χρόνος για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να προχωρήσουν προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν από τους τρεις θεσμούς και, αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθούν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει βάση για αποφάσεις, είπε ο Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέα διαδικασία, αλλά για την διαδικασία η οποία ακολουθείται από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα. «Αν αυτά τα λέτε πολιτικά ή τεχνικά, είναι πάντως πολύ συγκεκριμένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.