X

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Γιούνκερ την επίμαχη πρόταση των θεσμών

Δείτε όλο το σχέδιο των προτάσεων εκ μέρους των θεσμών, ως είχε το βράδυ της Παρασκευής.

Ant1news

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες σχέδιο των προτάσεων εκ μέρους των θεσμών, ως είχε την Παρασκευή το βράδυ.

Σε αυτό οι θεσμοί υπαναχωρούσαν στο θέμα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων, αποδεχόμενοι το 13% αντί για το 23% που ζητούσαν αρχικά. Προβλεπόταν επίσης σταδιακό πάγωμα του ΕΚΑΣ έως το 2019 και όχι το 2018. Παράλληλα, η πρόταση περιελάμβανε μέτρα όπως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% και η αύξηση του φόρου εισοδήματος των εταιρειών στο 28%.

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να τονίσει ότι υπάρχει ακόμα το περιθώριο για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, γύρω από την τελευταία πρόταση των Θεσμών.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει τα εξής:

Για λόγους διαφάνειας και για την πληροφόρηση του ελληνικού λαού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις τελευταίες προτάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των τριών θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), οι οποίες έλαβαν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου 2015, καθώς και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο στη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επί αυτού του κειμένου ήταν ακόμα σε εξέλιξη με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 27 Ιουνίου του 2015. Εξ όσων γνώριζαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη συνεδρίαση του Eurogroup θα έπρεπε να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιελάμβανε όχι μόνο τα μέτρα για τα οποία θα συμφωνούσαν από κοινού, αλλά επίσης θα αντιμετώπιζε τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης τη στήριξη ενός πακέτου από την Κομισιόν για την επανεκκίνηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα, δίνοντας ώθηση στις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Κολλέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015.

Ωστόσο, ούτε αυτή η τελευταία εκδοχή του κεινμένου, ούτε κάποιο περίγραμμα μίας συνολικής συμφωνίας μπορούσε να οριστικοποιηθεί και να παρουσιασθεί στο Eurogroup, εξαιτίας της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.

Διαβάστε αναλυτικά την επίμαχη πρόταση των θεσμών ΕΔΩ