X

“Παγωμάρα” στο Βερολίνο από το ηχηρό “όχι” των Ελλήνων

Πολιτικοί όλων των γερμανικών κομμάτων άρχισαν ήδη να παίρνουν θέση και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προκαλούν.

Ant1news

Ίσως η Ελλάδα να είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης, σχολίασε με νόημα στο πρακτορείο Reuters ο Χανς Μίχελμπαχ, ένα εκ των ηγετικών στελεχών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων στο δημοψήφισμα.

Ο Μίχελμπαχ θεωρείται ένας εκ των σκληροπυρηνικών του Βαυαρικού εταίρου στο συντηρητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα διάλεξε την οδό της απομόνωσης», δήλωσε και πρόσθεσε πως η επικράτηση του “Όχι” δεν αποτελεί βάση για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της χώρας.

Δε βλέπει δυνατότητα για περαιτέρω πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

«Για μας ίσχυε πάντα η αρχή ότι η βοήθεια δίδεται έναντι μεταρρυθμίσεων. Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται πλέον να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα για αυτό και την στήριξη του λαού της, θα είναι αντικειμενικά δύσκολο να δοθούν νέα πακέτα βοήθειας», δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους.

Ο Βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Σεμπάστιαν Στάινεκε, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφει: «Δεν μπορώ να καταλάβω την αναστάτωση για το αποτέλεσμα. Τους ταξιδιώτες δεν πρέπει να τους σταματάς, έτσι δεν είναι;».

«Καληνύχτα Ελλάς. Πηγαίνεις τώρα σε έναν πολύ δύσκολο δρόμο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ, ενώ στον επίσημο λογαριασμό του κόμματος, υπάρχει η ανάρτηση: «Ο Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνησή του ξεγέλασαν τον κόσμο και είπαν ψέματα ότι θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις».

«Θεωρώ το αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, πραγματικά δύσκολο. Πώς να διαπραγματευτείς με αυτούς τους ανθρώπους... », δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ στο ARD και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πυροδότησαν την ατμόσφαιρα. «Δεν ξέρω πώς μπορούμε ακόμη να βρούμε κοινό τόπο», δήλωσε και ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, καθώς, όπως είπε, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στους υπουργούς Οικονομικών».

«Πώς το έλεγαν στο Mad Max; Τι όμορφη, όμορφη, όμορφη μέρα», γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ και προσθέτει ότι το δημοψήφισμα δεν αφορούσε την παραμονή στο ευρώ, αλλά την πορεία λιτότητας. «Ο λαός μίλησε νίκησαν! Εναντίον της απολυταρχικής Ευρώπης της λιτότητας και υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας», γράφει η κυρία Κίπινγκ.

«Δεν μπορείς να ανατινάξεις την Ελλάδα εκτός Ευρώπης», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και δήλωσε ανήσυχος για την τάση προς το «όχι». Επισήμανε πάντως ότι τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν ούτως ή άλλως προβλήματα της Ευρώπης (ARD).

Την απογοήτευσή του για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος εξέφρασε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έρικ Σβάιτσερ, μιλώντας στο ZDF  και επισήμανε ότι η κατάσταση για τις περίπου 120 γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για όλες τις άλλες, «θα επιδεινωθεί απίστευτα». Σημείωσε ακόμη ότι λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ήδη δεν πληρώνεται κανένας λογαριασμός και προέβλεψε ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει, ενώ έκανε λόγο για σοβαρές «κοινωνικές συνέπειες».