X

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Συμφωνία "γέφυρα" έως το τέλος του μήνα διεκδικεί η Αθήνα. Αίτημα για χρηματοδότηση από τον ESM. Πιθανότατα νέο Eurogroup και νέα Σύνοδος Κορυφής το Σαββατοκύριακο.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την συνεδρίαση του Eurogroup και την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε αποκλειστικά το ελληνικό ζήτημα, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές προτάσεις στη βάση του σχεδίου Γιούνκερ. Πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις για την έκβαση της Συνόδου. 

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, ανέφερε ότι οι συνολική λύση δεν μπορεί να επέλθει στο 24ωρο, ωστόσο μπορεί να δοθεί σήμα ότι πάμε προς τα εκεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ζητά μέχρι το τέλος του μήνα για να έχουμε ομαλή χρηματοδότηση και μετά να υπάρξει μεγάλη συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι όπως φάνηκε στην τετραμερή θέλουν μια μεγαλύτερη περίοδο. 

Μπορεί να υπάρξει σημαντική πρόοδος, αναφέρει η ίδια πηγή, ωστόσο, όπως λέει προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν ατυχήματα, καθώς εξηγεί ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι στο όριο και ότι αν επιλέξουν να τις πάνε κάτω από το όριο είναι άλλη επιλογή. 

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή το κλίμα είναι να πάμε γρήγορα και να μην χαθούν πάλι δύο μήνες με συζητήσεις, ενώ ανέφερε ότι λύσεις σε σχέση με το χρηματοδοτικό μπορούν να βρεθούν.

Σχετικά με την συμφωνία για ένα μήνα όπως είπε, θέλουν να υπάρξουν δεσμεύσεις και να πάνε κάποια πράγματα άμεσα στη Βουλή, ωστόσο τόνισε ότι οι απόντες της χρηματοδότησης δεν μπορούν να επιβάλλουν το πως θα γίνει. Η ίδια πηγή είπε πως ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το κοινό έδαφος ανάμεσα στις δικές μας προτάσεις και των θεσμών και ότι απόψε μπορεί να υπάρξει συμφωνία για τον οδικό χάρτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης νέο αίτημα χρηματοδότησης από τον ESM, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιθυμεί οι ηγέτες της ευρωζώνης να λάβουν μία απόφαση απόψε για το αν η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μία νέα συμφωνία διάσωσης, πιο μακροπρόθεσμη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ανέφεραν πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες, Ian Traynor.

Το αν θα δοθεί το πράσινο φως για μία τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί από το τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και εξέφραζαν την απογοήτευσή τους, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε επισήμως προτάσεις, όπως αναμενόταν, για ένα πακέτο διάσωσης. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να αποκαλύψει τις ελληνικές προτάσεις στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Πιθανότατα το ερχόμενο Σάββατο θα υπάρξει νέο Eurogroup και την Κυριακή νέα Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη.

Για μία πιθανή νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή είχε κάνει λόγο νωρίτερα και ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel. 

 

Μία νέα Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης την Κυριακή είναι μία επιλογή εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν επιτύχουν επαρκή πρόοδο, είπε την ίδια ώρα Γερμανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Arne Delfs.

Μετά το τέλος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει νέο αίτημα για χρηματοδοτική βοήθεια από τον ESM. Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup μόλις κατατεθεί το αίτημα, το οποίο ευελπιστεί ότι θα γίνει αύριο, θα ζητήσει από τους θεσμούς να διερευνήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Από το πόρισμα των θεσμών, είπε, θα κριθεί αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί στον ξένο Τύπο ήταν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε στο σημερινό Eurogroup «με άδεια χέρια», ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε προτάσεις υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδiο και σήμερα. Δεν έχουμε, ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;».



Προσερχόμενος στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Αντίθετα, η Άγκελα Μέρκελ κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας πως δεν υπάρχει βάση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ έστειλε μήνυμα για επίσπευση των διαδικασιών, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε ότι μία λύση για την ελληνική κρίση «εξαρτάται από τον κ. Τσίπρα».  

"Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα", τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και υποστήριξε ότι το εάν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ "είναι ευθύνη που επαφίεται στην Αθήνα, όχι εδώ". 

Αιχμές κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, άφησε ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε με ένα όπλο στο κεφάλι μας ή με ένα μαχαίρι στο λαιμό μας. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του». 

Επικρίσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης άσκησε και η Λιθουανή Πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Υπήρχε μια υπόσχεση για σήμερα. Μετά (οι Έλληνες) υπόσχονται για αύριο», ανέφερε η Πρόεδρος της Λιθουανίας και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι μεταθέτει κάθε φορά για «αύριο».

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να δεχτεί τους όρους για να μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.