X

Τσίπρας: Ο στόχος μου δεν είναι να βγάλω την χώρα από το ευρώ

Αν η συζήτηση διεξάγονταν μεταξύ Ελλάδας – Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό, είπε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Ant1news

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία τόνισε στη δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει κανένα άλλο "κρυφό σχέδιο". 

Σημείωσε ότι σέβεται απόλυτα τους νόμους που διέπουν την ΕΕ και την ευρωζώνη, και, με αφορμή αναφορές που είχαν γίνει στην αρχαία ελληνική τραγωδία, έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους παραπέμποντας στην "Αντιγόνη". Επισήμανε ειδικότερα πως, όπως μας έμαθε ο Σοφοκλής, "υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων, είναι το δίκιο των ανθρώπων. Και νομίζω πως είναι μια τέτοια στιγμή". 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι "το αντιλαμβάνονται όλοι πως η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα, αλλά αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος, της ευρωζώνης και της Ευρώπης", για να υπογραμμίσει ότι εδώ συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές στρατηγικές για το μέλλον της. "Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας", σημείωσε. Τόνισε ότι παρά τις ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό της χώρας, στην κρίσιμη στιγμή οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να ενώνουν δυνάμεις, παραπέμποντας στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου συμφωνήθηκε να κατατεθεί ένα κοινό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι βάσει αυτού του σχεδίου θα καταθέσει αύριο η ελληνική πλευρά προτάσεις για μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία, προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων. 

Τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, γιατί η συζήτηση αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας. Δεν μπορεί, είπε, αυτή η συζήτηση να διεξάγεται σε αίθουσες με κλειστές πόρτες, όπως επί 5 μήνες διεξήχθη η διαπραγμάτευση, κάτι που, όπως επισήμανε, δεν έγινε με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Είπε ότι οι αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση είχαν βαθύ πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, ότι σέβεται όλες τις απόψεις και αυτές που είχαν ιδιαίτερα πολεμική ρητορική, ενώ τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη που ακούστηκε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να έχουν εξουσιοδοτηθεί τρεις θεσμοί να λαμβάνουν αποφάσεις και εντός αυτών να περιλαμβάνεται το ΔΝΤ και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόνισε ακόμη ότι η εάν η διαπραγμάτευση διεξαγόταν αποκλειστικά ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και πάρα πολύ καιρό και πως δυστυχώς η διαπραγμάτευση έγινε με την κυβέρνηση από τη μια και από την άλλη τρεις διαφορετικούς θεσμούς με αντικρουόμενες θέσεις και προτάσεις πολλές φορές. 

Απαντώντας ως προς το εάν η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δυστυχώς η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις, για να επισημάνει ότι κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, όπως είπε, και πως εν συνεχεία επανήλθε με κείμενο προτάσεων που έγινε δεκτό από τους τρεις θεσμούς ως βάση συζήτησης. Σημείωσε ότι σε αυτές τις προτάσεις προφανώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται με βάση τους κανόνες, για να υπογραμμίσει ότι όμως διατηρεί το δικαίωμα της επιλογής, ως κυρίαρχη χώρα, για το πού θα προστεθούν τα φορολογικά βάρη για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι δικαίωμα της κυβέρνησης, τόνισε, να επιλέξει να αυξήσει τη φορολογία στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και να μην κόψει το ΕΚΑΣ. Υπογράμμισε ότι εάν δεν είναι κυρίαρχο δικαίωμά της, τότε θα πρέπει να υιοθετηθεί μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές αλλά να διορίζονται τεχνοκράτες. Σημείωσε, ενημερώνοντας το Σώμα, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν από το παρελθόν στρεβλώσεις, όπως των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, για να τονίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή είναι δεδομένες, "διατηρούμε όμως το δικαίωμα της επιλογής της αναδιανομής των βαρών". 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα περί κρυφού σχεδίου της κυβέρνησης να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Απαντώντας στο ερώτημα που ακούστηκε στη συνεδρίαση για το εάν έχει κρυφό σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, επισήμανε ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλώσεων Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων, ήταν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ". Είπε ότι "αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη και έφεραν παρ' όλα αυτά ένα αποτέλεσμα που πολλούς εξέπληξε", για να σημειώσει εν συνεχεία ότι: "αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα μετά να κάνω δηλώσεις και να ερμηνεύσω το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία, σε μια πιο αξιόπιστη συμφωνία, σε μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη". "Αυτός είναι ο στόχος μου", υπογράμμισε, "δεν έχω κανένα άλλο κρυφό σχέδιο και μιλάω με ανοιχτά χαρτιά".

Απαντώντας σε όσους άσκησαν την εντονότερη πολεμική ρητορική περί αδυναμίας της ελληνικής πλευράς να ανταποκριθεί στην αλληλεγγύη των εταίρων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε". Σημείωσε στο ίδιο πλαίσιο πως όταν ζητεί η κυβέρνηση απομείωση του χρέους, το κάνει για να είναι σε θέση να επιστρέψει τα δανεικά.

Απαντώντας ευθέως στον επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Αλέξης Τσίπρας του υπενθύμισε ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία ήταν το 1953 "όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους - και η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδειξαν την μέγιστη αλληλεγγύη στη σύνοδο του Λονδίνου το 1953, όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, καθώς και ρήτρα ανάπτυξης". 

Τέλος, με αφορμή επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Γκυ Φερχόφσταντ για το αν έχει προτείνει η κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι πράγματι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση περισσότερο διαπραγματεύεται παρά κυβερνά και πως σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας η μέριμνά της είναι πώς θα καταφέρει να κρατήσει όρθια την πραγματική οικονομία. Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες, άνοιξε τη λίστα Λαγκάρντ, προχώρησε σε συμφωνία με την Ελβετία για να πληρώσουν φόρο οι Έλληνες που έβγαλαν τα χρήματα τους έξω, προσπάθησε και έφερε στο "σκαμνί" της Δικαιοσύνης πολλούς που έχουν φοροδιαφύγει, προχώρησε σε νόμο για να περιορίσει τις τριγωνικές συναλλαγές, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους και ενίσχυσε τους τελωνειακούς ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου.