X

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν αρκεί το «ξαναπακετάρισμα» των προτάσεων του Ιουνίου

Απέρριψε το ενδεχόμενο απομείωσης του χρέους ο εκπρόσωπος Σόιμπλε. Πώς αντέδρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ant1news

Δεν είναι εφικτό το «κούρεμα χρέους» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανέλαβε τα όσα είχε πει χθες ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ότι δηλαδή μια αναδιάρθρωση χρέους, που θα περιελάμβανε τη μείωση της παρούσας αξίας του χρέους, θα υπολογιζόταν ως «κλασσικό haircut». Υπογράμμισε ότι το «κούρεμα» δεν είναι νομικά εφικτό στη νομισματική ένωση.

Ο Μάρτιν Γιέγκερ αναφερομενος στην νέα ελληνική πρόταση,τόνισε ότι δεν αρκεί να υποβληθούν οι παλιές προτάσεις με νέα συσκευασία, ενώ ερωτώμενος σχετικά με το εάν συζητείται μια χρηματοδότηση-γέφυρα, επισήμανε ότι εφόσον υπάρχει συνολική συμφωνία, τότε θα μπορεί ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει καθώς δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι και στο θέμα αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης υπάρχει πολύ περιορισμένο περιθώριο.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την ελληνική πρόταση, προσθέτοντας ότι μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει εντολή διαπραγμάτευση από τη γερμανική Βουλή.

"Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας εξέπνευσε. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις δαπάνες και υποχρεώσεις που συζητούνταν τον Ιούνιο. Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση περιγράψει σοβαρά και αξιόπιστα ως βασικούς πυλώνες το τι είναι διατεθειμένη να κάνει σε αυτή την μακρά μεταρρυθμιστική πορεία, καθώς και εάν ονομάσει και τα λεγόμενα prior actions, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει από την Βουλή την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σημείωσε επιπλέον ότι, δεν τίθεται θέμα για το αν θα γίνει ή όχι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι αν υπάρξει συμφωνία πριν την Κυριακή, ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανέφερε ότι να υπάρξει συμφωνία πριν τη Σύνοδο, δε θα χρειαστεί η πραγματοποίησή της.