X

Τα βλέμματα στραμμένα στον Σόιμπλε

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται επιφυλακτική και ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση στο σημερινό Eurogroup.

Ant1news

Παρά τις αρχικές θετικές αποτιμήσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών και Αξιωματούχων, στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους «θεσμούς», η γερμανική πλευρά και πολύ περισσότερο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, φέρονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και ακολουθούν  σκληρή γραμμή.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλες αναφέρουν ότι η στάση της Γερμανίας διαφάνηκε στις συνεδριάσεις του Euroworking Group και μάλιστα κάνουν λόγο για μεγάλη δυσφορία αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις.

Εκτιμάται δε ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανεπάρκειες που καταγράφονταν στην έκθεση που δημοσιοποίησε η τρόικα τον Δεκέμβριο του 2014 και η οποία σύμφωνα με τους πιο επιφυλακτικούς θα έπρεπε να ήταν ο γνώμονας των ελληνικών προτάσεων.

Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε εικάζεται ότι θα σταθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την σύναψη ενός νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ΔΝΤ εκφράζει εντελώς διαφορετική άποψη κάνοντας λόγο για ανάγκη ελάφρυνσης του.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει δημόσια ότι η έκβαση του σημερινού Eurogroup είναι ανοιχτή και βασίζονται στη χθεσινή εκτίμηση των θεσμών που δίνει το «πράσινο φως» στις ελληνικές προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα βάζει και αστερίσκους.

Επικαλούμενη το γραπτό κείμενο της χθεσινοβραδινής απόφασης η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει στην ιστοσελίδα της πως οι θεσμοί επιμένουν, μεταξύ άλλων, ότι οι δεσμεύσεις τις ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προσδιοριστούν