X

Πολιτική απόφαση ζητά ο Ντράγκι για τον ELA

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τι κλίμα επικρατεί. Σε ποια σημεία γίνεται "μάχη".

Ant1news

Πολωμένο είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες σχετικά με το ελληνικό θέμα που συζητείται εδώ και πολλές ώρες, στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι το Eurogroup δεν κατέληξε σε ένα κοινό κείμενο. 

Εξαιτίας όλων αυτών ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να ζητά από τους ευρωπαίους να πάρουν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να παρέχει περαιτέρω ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, «ο Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup κάθε μισή ώρα έκανε μια παρέμβαση που τους έλεγε ότι θέλω να έχετε συναίσθηση των όσων λέτε. Εγώ δεν μπορώ να το εκλάβω ως σήμα και να δώσω τον ELA με αυτά που λέτε. Να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας. Αν δεν μου δώσετε σήμα, μπορεί να μην υπάρχει ρευστότητα στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα».  

Οι ίδιες πηγές περιέγραφαν το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως «το Eurogroup δεν κατέληξε σε κοινό κείμενο, είναι γεμάτο από διαφορετικές γνώμες. Γνώμες των σκληρών και των δικών μας», τονίζοντας πως «είναι πολωμένα τα πράγματα». 

«Από τη μια πλευρά υπάρχουν χώρες που είναι πολύ σκληρές απέναντι στην Ελλάδα και είναι και άλλες χώρες που για πρώτη φορά βγαίνουν τόσο κοντά στην Ελλάδα. ( πχ Βέλγιο, Αυστρία)», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και επεσήμαναν πως «γίνεται μια μάχη επί πολλών σημείων  του κειμένου».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «στην τετραμερή υπήρχαν διαφωνίες με την Μέρκελ», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας  τους έθεσε τα εξής θέματα: αν θα είναι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, το δημόσιο χρέος, το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ  στο Λουξεμβούργο και τη ρευστότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, o οποίος κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της Συνόδου Κορυφής, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση τους Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ντόναλντ Τουσκ, έχει βάλει από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της ρευστότητας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως «το κείμενο έλεγε: Περάστε εσείς αυτά τα μέτρα και αφού τα περάσετε τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την συμφωνία.  Οπότε δεν θα μπορούσε να δοθεί σήμα στον ELA με ότι αυτό συνεπάγεται».

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Γερμανία είναι σκληρή ακόμα με την Ελλάδα, ενώ όπως επισήμαναν ότι «επιμένουν να ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι που θεωρούνται μονομερής ενέργεια».