X

Ολονύχτιο θρίλερ στην Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής. Οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ασφυκτική πίεση στον Τσίπρα. Ζητούν 12 μέτρα "φωτιά" ως την Τετάρτη.

Ant1news

Ολονύχτιες έντονες οι διεργασίες στις Βρυξέλλες τόσο εντός της Συνόδου Κορυφής όσο και σε διαβουλεύσεις εκτός αυτής, προκειμένου να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα. Μόνο στις οκτώ πρώτες ώρες είχαν γίνει δύο διακοπές προκειμένου να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ ηγετών και μελών των αντιπροσωπειών τους.

Γύρω στις 1.30 τη νύχτα ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεύτερη τετραμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα, έντονες διαβουλεύσεις έγιναν μεταξύ του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και στελεχών της ελληνικής και γερμανικής αντιπροσωπείας, ενώ το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν.

Για τη δεύτερη διακοπή της Συνόδου Κορυφής ενημέρωσε μέσω twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγιο κάποια πρόοδο, αλλά, όπως έγραψε, υπάρχει ακόμα δρόμος.

 

Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακόψει νωρίτερα και πάλι τις συζητήσεις προσωρινά για περίπου δύο ώρες, προκειμένου να υπάρξουν διμερείς επαφές και διαβουλεύσεις.Κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Στην  τετραμερή συνάντηση, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών προς την Ελλάδα, συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, σημεία διαφωνίας, τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά, παραμένουν η γερμανική πρόταση να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο, το δημόσιο χρέος, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και η ρευστότητα των τραπεζών.

«Το Eurogroup δεν κατέληξε σε κοινό κείμενο, είναι γεμάτο από διαφορετικές γνώμες. Γνώμες των σκληρών και των δικών μας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά την τετραμερή συνάντηση, τονίζοντας πως «είναι πολωμένα τα πράγματα». «Από τη μια πλευρά υπάρχουν χώρες που είναι πολύ σκληρές απέναντι στην Ελλάδα και είναι και άλλες χώρες που για πρώτη φορά βγαίνουν τόσο κοντά στην Ελλάδα. ( πχ Βέλγιο, Αυστρία)», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και επεσήμαναν πως «γίνεται μια μάχη επί πολλών σημείων του κειμένου».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «στην τετραμερή υπήρχαν διαφωνίες με την Μέρκελ», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τους έθεσε τα εξής θέματα: αν θα είναι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα, το δημόσιο χρέος, το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο και τη ρευστότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της ρευστότητας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως «το κείμενο (του Eurogroup) έλεγε: Περάστε εσείς αυτά τα μέτρα και αφού τα περάσετε τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την συμφωνία. Οπότε δεν θα μπορούσε να δοθεί σήμα στον ELA με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, «ο Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup κάθε μισή ώρα έκανε μια παρέμβαση που τους έλεγε ότι θέλω να έχετε συναίσθηση των όσων λέτε. Εγώ δεν μπορώ να το εκλάβω ως σήμα και να δώσω τον ELA με αυτά που λέτε. Να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας. Αν δεν μου δώσετε σήμα, μπορεί να μην υπάρχει ρευστότητα στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα».

Επίσης, οι πηγές αυτές τόνιζαν ότι οι δανειστές «επιμένουν να ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι που θεωρούνται μονομερής ενέργεια» και... έδειχναν το Βερολίνο, λέγοντας πως «η Γερμανία ειναι σκληρή ακόμα».

Εν τω μεταξύ, σοκ προκάλεσε κείμενο με όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup,  τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με τις δράσεις που καλείται να νομοθετήσει άμεσα η Ελλάδα.

Το προσχέδιο του Eurogroup προβλέπει, μεταξύ άλλων τη μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας υπολογίζονται στα 82 με 86 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, στο τέλος αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία, στην Ελλάδα πρέπει να προσφερθούν γρήγορες διαπραγματεύσεις για ένα time-out από την ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.

Πάντως, αργά τη νύχτα ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι "δεν θα δείτε αναφορά σε Grexit, στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης".

Σύμφωνα με την Bild, το ΔΝΤ ζήτησε κυβέρνηση τεχνοκρατών, κάτι που παράλληλα με τις ιδιαίτερα αυστηρές απαιτήσεις των δανειστών προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου αλλά και του Ποταμιού που επιτέθηκε στους δανειστές, ενώ απέρριψε κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, άφησε όμως ανοιχτό ενδεχόμενο να στηρίξει άλλα σχήματα. 

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ προανήγγειλε ανασχηματισμό εντός 48 ωρών.

Την ίδια ώρα, ο Guardian αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έγινε αποδέκτης τελεσιγράφου στην αποψινή συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, κατα την οποία υποβλήθηκε σε «εικονικό πνιγμό», σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.