X

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνήσαμε αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά

Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε περαιτέρω βελτίωση των ελληνικών θέσεων και δήλωσε ότι το θέμα της χρηματοδότησης –γέφυρας για την Ελλάδα θα εξεταστεί στο Eurogroup.

Ant1news

Στις προσπάθειες που χρειάστηκαν για να καταλήξουμε σε συμφωνία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, μαζί με τους Τουσκ και Γιούνκερ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι εξετάστηκαν όλα τα θέματα με κύριο αυτό της έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά και τα δημοσιονομικά, το χρέος και οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικά για το θέμα της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου το οποίο θα εκμεταλλεύεται την περιουσία του Δημοσίου, ύψους μέχρι 50 δις ευρώ, με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ποσό που ανέρχεται στα 25 δις και την αποπληρωμή του χρέους.

Μάλιστα όπως επισήμανε, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν έρθει «μπροστά» πολλά νομοθετήματα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Πρόσθεσε δε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και το που πρέπει να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις και ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα της «αγοράς εργασίας».

Αυτό που τόνισε επανειλημμένα ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι ότι θα πρέπει αύριο και μεθαύριο να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο συγκεκριμένα μέτρα και μόλις γίνει αυτό θα υπάρξει νέο Eurogroup, προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Εν κατακλείδι ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι  χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά να γίνει και διευκρίνισε ότι το θέμα της χρηματοδότησης – γέφυρας για την Ελλάδα θα συζητηθεί στο απογευματινό Eurogroup.