X

Φεύγουν από Ελλάδα και Ιταλία 32.256 αιτούντες άσυλο

Θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αποφάσισαν οι 28 υπουργοί της ΕΕ, αρμόδιοι για τα ζητήματα της μετανάστευσης.

Ant1news


Οι αιτούντες άσυλο που θα επωφεληθούν κυρίως από τη συμφωνία των «28» για τη μετεγκατάσταση θα είναι όσοι προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ. 

Οι 28 υπουργοί αποφάσισαν, επίσης, την επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ. 

«Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Όπως εξήγησε ότι παρόλο που η πρόταση της επιτροπής, για 40.000 αιτούντες άσυλο, δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα “ιστορικό βήμα μπροστά”. 

Η αρχική πρόταση της Κομισιόν περιλάμβανε υποχρεωτικές ποσοστώσεις, κάτι που επίσης δεν έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν να προσφέρουν θέσεις ή προσέφεραν πολύ λίγες. 

Οι πιο απρόθυμες χώρες ήταν η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), η Αυστρία ( καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), η Σλοβακία (100 για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση) και η Σλοβενία (20 για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση). «Ντροπιαστική ή και απογοητευτική» χαρακτήρισε τη στάση τους ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν. 

Τέλος, το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε ένα ακόμα μέτρο, τη δημιουργία στην Ελλάδα και την Ιταλία των λεγόμενων “hot spots” (σημείων υποδοχής, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση και καταγραφή των αιτούντων άσυλο με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, όπως είναι η Europol, η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου. 

«Από τα μεσάνυχτα το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα είναι πλήρες, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα υψηλότερα πρότυπα ασύλου σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως «τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως».