X

Ισπανοί, Αυστριακοί και Εσθονοί είπαν το “ναι” στο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε και από τα τρία κοινοβούλια το τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Αύριο η ψηφοφορία στα κοινοβούλια Γερμανίας και Ολλανδίας.

Ant1news

Στην έγκριση του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα προχώρησαν σήμερα τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Εσθονίας, καθώς και η αρμόδια επιτροπή της αυστριακής βουλής.

Το ισπανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του προγράμματος, 20 ήταν τα «όχι» και 5 οι αποχές.

Στην Εσθονία, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές.

Το «πράσινο φως» για το τρίτο πακέτο βοήθειας άναψε και η αρμόδια επιτροπή του αυστριακού κοινοβουλίου, καθώς δεν υπήρξε ψηφοφορία σε επίπεδο Ολομέλειας.

Η ολλανδική Βουλή θα ψηφίσει αύριο το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αύριο θα ψηφίσει και το γερμανικό κοινοβούλιο. Και στις δύο περιπτώσεις, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο «ανταρσίας» από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η έγκριση του προγράμματος.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) - των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης- θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνει ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει έγκαιρα το ποσό των 3,2 δις. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη (20 Αυγούστου).

Το νέο πρόγραμμα έχει ψηφίσει ήδη από χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και η Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει το πρόγραμμα. Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε χθες της συμφωνία, ενώ οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούλιο. Τα κοινοβούλια του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν το πρόγραμμα.