X

Γερμανία και Ολλανδία επικύρωσαν το πρόγραμμα για την Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε στα κοινοβούλια και των δύο χωρών το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας. Συνεδριάζει ο ESM για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Ant1news

Συνεδριάζει στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να επικυρώσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα, δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τη χώρα μας.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία και σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή θα αφορά ένα συνολικό ποσό έως και 86 δισ. ευρώ.

Τόσο η γερμανική όσο και η ολλανδική βουλή ενέκριναν σήμερα το τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη γερμανική Bundestag, η Καγκελάριος Μέρκελ είδε με ανακούφιση τον αριθμό των διαρροών στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού να περιορίζεται να μην φθάνει στα επίπεδα των εφιαλτικών προβλέψεων, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και έκαναν λόγο για «ανταρσία».

Τελικά με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ESM και η εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη η συζήτηση και η ψηφοφορία στην ολλανδική βουλή, η οποία επικύρωσε το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας με 81 ψήφους υπέρ, έναντι 52 κατά.

Ο ακροδεξιός ηγέτης Γκέερτ Βίντερς εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού Ρούτε και κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του. Ο Βίλντερς αποκάλεσε τον Ολλανδό πρωθυπουργό «Πινόκιο των Κάτω Χωρών», ο οποίος εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του. Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς τάχθηκε ξεκάθαρα εναντίον οποιασδήποτε νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «ναρκομανή της ευρωζώνης».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ρούτε, ο οποίος ξεπέρασε τελικά εύκολα τον σκόπελο της πρότασης μομφής εναντίον του, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε μεγάλη ζημιά». Εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίηση του για την έγκριση των όρων της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων.