X

Για άμεση οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες δεσμεύτηκε ο Αβραμόπουλος

Απελευθέρωση πόρων και έξτρα χρηματοδότηση της Ελλάδας, ως χώρα υποδοχής. Συνεργασία κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε ο Δ.Αβραμόπουλος.

Ant1news

Την ανάγκη της συνεργασίας της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση για την ορθότερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κω, όπου βρίσκεται μαζί με τον Φ.Τίμερμαν.

«Οι πρόσφυγες αντικρίζουν για πρώτη φορά την Ευρώπη όταν φτάνουν εδώ στα νησιά μας. Χρέος μας να τους υποδεχθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Από φιλοξενία άλλωστε εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε», ανέφερε σχετικά.

Όσο αφορά στη χρηματοδότηση που δικαιούται η Ελλάδα, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ορισμός της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής, ώστε «να αρχίσει άμεσα, την ίδια μέρα, η εκταμίευση των ποσών που είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ».

«Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει μια πρώτη δόση άμεσα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε ότι, στα κράτη μέλη που αποτελούν χώρες υποδοχής διατίθενται επιπλέον κονδύλια έκτακτης ανάγκης. Ενημέρωσε επιπροσθέτως ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αίτημα για να λάβει υψηλότερα ποσά για κέντρα υποδοχής και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον κ.Αβραμόπουλο, η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από πρόσθετη στήριξη, ζητώντας την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Τέλος, ο επίτροπος μετανάστευσης εξήρε τον ανθρωπισμό και την ουσιαστική αλληλεγγύη που δείχνουν οι κάτοικοι του νησιού «που σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης προσφέρουν βοήθειας στους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας».