X

Γιούνκερ σε Τσίπρα: Έχουμε πολύ δουλειά και καθόλου χρόνο για χάσιμο

Συγχαρητήρια επιστολή Γιούνκερ σε Τσίπρα με αναφορές στην προσφυγική κρίση και τη συμφωνία.

Ant1news

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη και παράλληλα κάνει αναφορά στη συμφωνία του Αυγούστου, αλλά και την προσφυγική κρίση, υπογραμμίζοντας  ότι υπάρχει πολύ δουλειά και καθόλου χρόνος για χάσιμο:

Εκ μέρους της Κομισιόν θα ήθελα να συγχαρώ για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. Είμαι βέβαιος ότι παρέχει τη βάση ώστε η νέα κυβέρνησή σου να σχηματιστεί γρήγορα και να χρησιμοποιήσει τη δημοκρατική εντολή να προχωρήσει μπροστά με την υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η Ελλάδα τώρα χρειάζεται ευρεία υποστήριξη από τα κόμματα, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η εμπιστοσύνη να επανέλθει τόσο μεταξύ των Ελλήνων, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη λειτουργική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που θα είναι το θέμα της ειδικής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Υπάρχει πολύ δουλειά μπροστά και καθόλου χρόνος για χάσιμο. Όπως γνωρίζεις καλά, μπορείς να στηρίζεσαι στο ότι η Κομισιόν και εγώ προσωπικά, θα σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα και θα στηρίξουμε την νέας κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Η νέα κυβέρνηση έχει πλέον την εντολή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων κι αναφερόμενος στο θέμα των ελληνικών εκλογών δήλωσε, «ήταν υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα που η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η νέα κυβέρνηση θα έχει τώρα την εντολή να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Ζητώντας του να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρεία αντιπροσώπευση φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Αποκάλυψε δε, ότι ο κ. Γιούνκερ θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα προκειμένου να του εκφράσει και προσωπικά τα συγχαρητήρια του.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που περιλαμβάνει η συμφωνία, τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο, αλλά δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία. Αναφερόμενος στην απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση επεσήμανε ότι έκανε ουσιαστική δουλειά, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση.